Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Η ζωή του Ναβάλνι σε “σοβαρό κίνδυνο” – Πρέπει να νοσηλευθεί στο εξωτερικό

Εμπειρογνώμονες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να επιτρέψει στον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι να φύγει και να νοσηλευθεί στο εξωτερικό, καθώς πιστεύουν ότι η ζωή του διατρέχει κίνδυνο.

Ο Ναβάλνι κρατείται σε σκληρές συνθήκες σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας και του “αρνούνται να έχει πρόσβαση σε μια επαρκή ιατρική περίθαλψη”, συνθήκες που προσομοιάζουν με βασανιστήρια, αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

“Προτρέπουμε τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν στον κ.Ναβάλνι την πρόσβαση στους δικούς του γιατρούς και να του επιτρέψουν να φύγει για επείγουσα ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, όπως έκαναν τον Αύγουστο του 2020” αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο αφού νοσηλεύθηκε στη Γερμανία, μετά την δηλητηρίαση του με απαγορευμένο νευροτοξικό παράγοντα όπως λένε οι γερμανικές αρχές. Το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιδείνωση της υγείας του, λέγοντας: “Πιστεύουμε ότι η ζωή του κ. Ναβάλνι διατρέχει σοβαρό κίνδυνο”.

“Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι με το ότι ο κ. Ναβάλνι κρατείται σε συνθήκες που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με βασανιστήρια ή μια σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία σε μια εγκατάσταση που σύμφωνα με πληροφορίες δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές” προσθέτουν στην ανακοίνωση τους.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ αναφέρουν ακόμη, ότι η τρέχουσα φυλάκιση του Ναβάλνι όπως και οι προηγούμενες επιθέσεις εναντίον του, συμπεριλαμβανομένης αυτή με το (νευροτοξικό παράγοντα) Novichok “συνιστούν όλες, μέρος ενός σκόπιμου τρόπου αντιποίνων εναντίον του για την κριτική που ασκεί στη ρωσική κυβέρνηση και τις βαριές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ