Στην Ανδραβίδα για την άσκηση «Ηνίοχος ’21» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, όπου συνεχίζεται η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2021» έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, εξαιτίας του ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης βρίσκεται σε αποστολή.

5287260

Ο πρωθυπουργός μαζί με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, θα παρακολουθήσει τη σημερινή «Ημέρα Επισήμων Προσκεκλημένων» (VIP Day) της μεγάλης διακλαδικής, πολυεθνικής ασκήσεως «Ηνίοχος ’21», που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις 12 Απριλίου σε ολόκληρο το FIR Αθηνών.

inioxos__1_
inioxos__2_

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επισκέπτεται την άσκηση “Ηνίοχος”, ενώ φέτος πραγματοποιείται σε μια στιγμή τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία και ο κ. Μητσοτάκης θα βρει την ευκαιρία από την Ανδραβίδα να στείλει μήνυμα στη γείτονα χώρα. Οι εικόνες που φτάνουν στο τουρκικό στρατηγείο στην Άγκυρα προκαλούν την οργή των Τούρκων και του ίδιου του Ερντογάν. Απολύτως λογικό θα λέγαμε, αφού από τη Δευτέρα (12.04) που ξεκίνησε ο «ΗΝΙΟΧΟΣ», το FIR Αθηνών γέμισε με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ακόμα και UAV, με τις συμμετέχουσες χώρες να πετούν πάνω από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα.

inioxos__3_

Υπενθυμίζεται πως στην μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Μεσογείου για το 2021 συμμετέχουν η Γαλλία, με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers – GCI, η Ισπανία με F/A – 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139. Η Πολεμική μας Αεροπορία συμμετέχει με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Πηγή: patrisnews