Χρηματιστήριο: Alpha Bank και Eurobank “έσωσαν” το πρόσημο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Δια πυρός και σιδήρου πέρασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο τελικά μετά από αρκετές εναλλαγές στο κλίμα και το πρόσημό του κατάφερε να κλείσει οριακά θετικά και σε επαφή με τις 880 μονάδες, με τη βοήθεια κυρίως των στηρίξεων από Eurobank και Alpha bank.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 876,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 869,50 μονάδων (-0,71%) και 883,09 μονάδων (+0,84%). Ο τζίρος ανήλθε στα 94,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Alpha Bank και Eurobank "έσωσαν" το πρόσημο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,36%, στις 2.125,04 μονάδες, ενώ στο +0,46% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.267,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,80% στις 574,96 μονάδες.

Μάχες στο ταμπλό

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης σήμερα βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, και δη οι τρεις συστημικές τράπεζες πλην της Πειραιώς, καθώς διακίνησε πάνω από το 70% του όγκου της αγοράς. Και μπορεί ο τελικός απολογισμός να ήταν έντονα ανοδικός για τον κλάδο, όμως μέχρι το τελικό τους πρόσημο πέρασαν πολλές διακυμάνσεις.

Ενδεικτικό του παραπάνω ήταν ότι ο κλαδικός δείκτης βρέθηκε με απώλειες ακόμη και 1,60% ενδοσυνεδριακά, όταν η Alpha Bank και η Εθνική σημείωναν απώλειες 2,06% και 2,88% αντίστοιχα, με την πρώτη μάλιστα να πετυχαίνει λίγη ώρα αργότερα κέρδη ακόμη και 3,93%, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν είναι λίγες οι εξελίξεις που συνηγορούν σε καλύτερες προοπτικές. Η Fitch επιβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές της Alpha Bank, ενώ και η Εθνική βρίσκεται στην τελική ευθεία για την πώληση των τιτλοποιημένων δανείων 6 δισ. ευρώ.

Δεύτερο limit down και συναλλαγές… 27 χιλ. τεμαχίων

Στο ίδιο με το χθεσινό μοτίβο παρέμεινε η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς, καθώς στα πρώτα δευτερόλεπτα της συνεδρίασης κλείδωσε στο -29,97%, με μόλις 27 χιλ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια. Οι πωλητές, με 1,5 εκατ. προσφορά, δεν κατάφεραν να βρουν αγοραστές, ούτε στη δεύτερη ημέρα μετά το reverse split και λίγο πριν την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου.

Ευάλωτο το ΧΑ σε μικρές κινήσεις

Πάντως, πέραν της τελικής εικόνας του ΧΑ, η αγορά δείχνει ευάλωτη ακόμη και σε μικρές κινήσεις. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο χρηματιστηριακής πηγής στο Capital.gr που θίγει την ευκολία αλλαγής του κλίματος στο ΧΑ, με μικρά ποσά. Τα ηνία βρίσκονται στους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, καθώς παρατηρείται η αναμονή που τηρούν πιο μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, έως ότου υπάρξει πιο σαφές περίγραμμα για την πορεία της οικονομίας και επιλεγμένων τίτλων.

Άλλωστε, αυτή την εβδομάδα η αγορά έχει εστιάσει αφενός στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς και αφετέρου στην γενική συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρα. Και σαν να μην έφταναν αυτά, την Πέμπτη αναμένεται και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη νομισματική πολιτική, από την οποία θα βγουν κρίσιμα συμπεράσματα για τα όρια της στήριξης της οικονομίας (και κατ’ επέκταση της ελληνικής), την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με άλμα 5,70%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με +3,23%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Titan, Λάμδα και Εθνική, με την τελευταία να ανατρέπει το ενδοσυνεδριακό -2,88%.

Στον αντίποδα, εκτός του 29,97% της Πειραιώς, Σαράντης, Φουρλής, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Coca Cola, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ. Χωρίς μεταβολή η ΕΧΑΕ.