“Βουτιά” 2,5% σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Πάνω από 20 μονάδες ήταν ο απολογισμός της ισχυρής πτώσης που σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρέθηκε υπό τη μεγάλη πίεση της πτώσης των τραπεζικών μετοχών, αλλά και τίτλων που είτε το μέλλον τους ήταν αβέβαιο, είτε υπεραπέδωσαν το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,54% στις 875,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 873,34 μονάδων (-2,81%) και 896,29 μονάδων (-0,26%). Ο τζίρος ανήλθε στα 72,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 39 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 124 χιλ. τεμάχια.

"Βουτιά" 2,5% σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,69%, στις 2.117,49 μονάδες, ενώ στο -1,46% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.261,95 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,63% στις 559,29 μονάδες.

Limit down και συναλλαγές… 68,4 χιλ. τεμαχίων

Αναμφισβήτητα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκε στο επίκεντρο της πτώσης, καθώς στα πρώτα δευτερόλεπτα της συνεδρίασης κλείδωσε στο -29,97%, με μόλις 68,4 χιλ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια. Οι πωλητές, με 2,2 εκατ. προσφορά, δεν κατάφεραν να βρουν αγοραστές, στην πρώτη ημέρα μετά το reverse split και λίγες ημέρες πριν την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου.

Η μετοχή προσγειώθηκε στα 3,35 ευρώ, με την αγορά να προσαρμόζεται ενόψει της αύξησης κεφαλαίου που θα δρομολογηθεί τις επόμενες μέρες. Στο διάστημα 21 με 23 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό το οποίο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα παρουσιαστεί θα καθορίσει και την τιμή στην οποία θα αγοράσουν μετοχές και οι υφιστάμενοι επενδυτές.

Προοδευτική αύξηση της πτώσης

Αν και η αγορά προσπάθησε να ελέγξει την πτώση της, εντούτοις σταδιακά οι απώλειες διευρύνονταν, με πρωταγωνιστές τους τίτλους που είτε είχαν υπεραποδώσει τις προηγούμενες ημέρες είτε έχουν εξελίξεις μπροστά τους που μπορούν να είναι αρνητικές. Άλλωστε, μετά από τις 9 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις το προηγούμενο διάστημα, τεχνικά δεν λείπουν τα σημάδια κόπωσης, με τους εγχώριους αναλυτές να εκτιμούν ότι μια ήπια διόρθωση στις επόμενες συνεδριάσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί, προκειμένου μάλιστα να κατοχυρωθούν και κάποια κέρδη.

Πάντως, η βραχυπρόθεσμη τάση του γενικού δείκτη παραμένει ανοδική, με τον κινητό μέσο των 30 ημερών να βρίσκεται στις 860 μονάδες. Εκεί είναι και το σημείο στήριξης, η διαφύλαξη των οποίων είναι το θετικό σενάριο, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, προκειμένου να επανέλθει η αγορά στην ανοδική της τροχιά. Άλλωστε, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οι επιχειρηματικές εξελίξεις, τα αποτελέσματα και οι μετοχικές αλλαγές, κρατούν επίσης το ενδιαφέρον ζωηρό.

Όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε μεμονωμένους τίτλους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδώσει τις προοπτικές του ΧΑ. Τα όποια συμπεράσματα από την κίνηση της αγοράς είναι επισφαλή, παρά μόνο το ότι οι επιχειρηματικές εξελίξεις έδωσε τη λαβή σε αρκετά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, εκτός το -29,97% της Πειραιώς, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 6,1%, η Εθνική, η Alpha Bank και Aegean σημείωσαν πτώση που ξεπέρασε το 5% και οι Eurobank και Φουρλής το 4%. Άνω του 3% ήταν οι απώλειες σε Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Λάμδα.

Ισχυρή, άνω του 2%, ήταν και η πτώση σε ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Titan, ενώ κάτω του 1% έλεγξαν τις απώλειες τους οι ΕΥΔΑΠ και Σαράντης. Στον αντίποδα, η Coca Cola και η Jumbo ξεχώρισαν θετικά με το +1,33% και 1,23% που σημείωσαν αντίστοιχα, με τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει στο +0,52%.