Γερμανία: Από την Άνγκελα στην Ανναλένα; Ποια η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων

Από την αρχή η Ανναλένα Μπέρμποκ δεν είχε αφήσει καμιά αμφιβολία, ποιον ή μάλλον ποια θα έπρεπε να ψηφίσουν οι Πράσινοι το 2018 για πρόεδρο του κόμματος. Με μαύρο δερμάτινο τζάκετ η ομοσπονδιακή βουλευτής από το Βρανδεμβούργο ανέβηκε στο πόντιουμ των ομιλητών του κομματικού συνεδρίου στο Ανόβερο και εκφώνησε μια παθιασμένη, μαχητική ομιλία στηρίζοντας με επιχειρήματα την υποψηφιότητά της. Μια πρόταση όμως ιδιαίτερα από αυτήν την ομιλία επαναλαμβάνονταν συνεχώς τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. “Σήμερα, δεν εκλέγουμε τη γυναίκα στο πλευρό του προέδρου Ρόμπερτ Χάμπεκ, εκλέγουμε τη νέα συμπρόεδρο” τόνισε η Μπέρμποκ προκαλώντας παρατεταμένο χειροκρότημα των συνέδρων. Στο τέλος το ποσοστό εκλογής της στο ανώτατο αυτό κομματικό πόστο ήταν αξιοθαύμαστο.

“Μια μικρή μαχαιριά στην καρδιά”

Και η Μπέρμποκ κράτησε τον λόγο της. Το πρώτο διάστημα ήταν λιγότερο γνωστή από ότι ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, συμπρόεδρος του κόμματος. Αλλά πολύ γρήγορα η 40χρονη σήμερα Ανναλένα επεξεργάστηκε το δικό της προφίλ. Ως εμπειρογνώμων σε θέματα κλιματικής αλλαγής της κοινοβουλευτικής ομάδας, ως επιδέξια και έμπειρη πολιτικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ως θαρραλέα μαχήτρια κατά του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας. Όταν δύο χρόνια αργότερα στο κομματικό συνέδριο των Πρασίνων στο Μπίλεφελντ το ηγετικό δίδυμο κατέβηκε και πάλι υποψήφιο για τη θέση του προέδρου η Μπέρμπροκ πήρε το 97% των ψήφων, ενώ ο άνδρας στο πλευρό της, ο Χάμπεκ το 90%. Αυτή η εικόνα της Μπέρμποκ αποτυπώθηκε στην κοινή συνείδηση. Ενός ανθρώπου θαρραλέου, φιλόδοξου, με αυτοπεποίθηση. Ίσως και γι’ αυτό ο Χάμπεκ της άφησε το προβάδισμα.

Τέλος του περασμένου Μαρτίου είπε σε κοινή συνέντευξη με τον Χάμπεκ στο Spiegel ότι σε περίπτωση που υποψήφιος καγκελάριος γινόταν ο Χάμπεκ, θα σήμαινε γι’ αυτήν μια μικρή μαχαιριά στην καρδιά. Γιατί παρά την εξωτερική αρμονία μεταξύ των δύο, “όταν κανείς είναι φιλόδοξος, θέλει να δείξει ότι μπορεί κιόλας στην πράξη”. Φιλόδοξη ήταν πάντα. Στην εφηβική της ηλικία ασκούσε πρωταθλητισμό. Στο γερμανικό πρωτάθλημα τραμπολίνου κατέλαβε την τρίτη θέση. Στα 16 της πήγε για ένα χρόνο στις ΗΠΑ. Αργότερα σπούδασε μεταξύ άλλων και Δημόσιο Δίκαιο στο Ανόβερο. Στο φημισμένο πανεπιστήμιο London Schοοl of Economics and Political Science ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Δημόσιο Δίκαιο.

Η Μπέρμποκ είναι σε θέση να δώσει χωρίς πρόβλημα συνέντευξη στα αγγλικά, κάτι καθόλου αυτονόητο ακόμη και σήμερα ανάμεσα στους Γερμανούς πολιτικούς. Σε όλο το διάστημα που είναι συμπρόεδρος τα ποσοστά δημοτικότητας των Πρασίνων προσεγγίζουν το 20% κατά μέσον όρο. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη δουλειά στα νέα ομόσπονδα κρατίδια. Αλλά και σε αυτά η Μπέρμποκ έχει καλές προδιαγραφές μιας και επέλεξε να ζει με τον άνδρα της και τα δύο παιδιά της στο Πότσνταμ, λίγο έξω από το Βερολίνο.

“Πράσινος” προγραμματικός λόγος

Όπως και ο Χάμπεκ, έτσι και η Μπέρμποκ δεν έχει πρόβλημα στην όσμωση με συντηρητικούς πολιτικούς. Από τότε που είναι συμπρόεδροι των Πρασίνων, γίνεται συνεχώς λόγος για πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού της Χριστιανικής Ένωσης με τους Πράσινους μετά τις εθνικές εκλογές τέλος Σεπτεμβρίου. Η Μπέρμποκ ωστόσο, που είναι άριστα δικτυωμένη μέσα στο κόμμα, δίνει σημασία στον δικό της “πράσινο” προγραμματικό λόγο. Υποστηρίζει την κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στη Γερμανία πολύ πριν από το 2028, που αποτελεί δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης. Υποστηρίζει την επιβολή ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους μέχρι 130 χιλιόμετρα την ώρα. Αντιτίθεται στην αύξηση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό, ακόμη κι αν σημαντικοί εταίροι, όπως οι ΗΠΑ και τα χριστιανικά κόμματα το ζητούν μετ’ επιτάσεως.

Στο εκλογικό τους πρόγραμμα οι Πράσινοι ζητούν πιο ενεργητικά βήματα για την προστασία του κλίματος,κάτι που φυσικά οφείλεται και στην ειδική επί θεμάτων κλίματος Μπέρμποκ. Δυνητικά σημεία συγκρούσεων με πιθανούς εταίρους την CDU και την CSU υπάρχουν πολλά. Σε συνέντευξη στη DW τον περασμένο Ιανουάριο η υποψήφια καγκελάριος δήλωσε χαρούμενη για την εκλογή Μπάιντεν και την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή. Παράλληλα όμως εξέφρασε σαφείς και συγκεκριμένες προσδοκίες του κόμματός της από τη νέα αμερικανική διοίκηση και ένα νέο διατλαντικό Green Deal.

Στο προεκλογικό τους πρόγραμμα οι Πράσινοι δεν επανέλαβαν αυτή τη φορά λάθη του παρελθόντος αποκαλύπτοντας προτιμήσεις κομμάτων σε πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού. Από πλευράς ποσοστών βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι συνασπισμός θα μπορούσε να συμπτυχθεί ίσως μόνο με την Αριστερά και τους Σοσιαλδημοκράτες. Στο Πότσνταμ, τον τόπο διαμονής της Μπέρμποκ, προδιαγράφεται μια συναρπαστική εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο. Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων κατεβαίνει στην πρωτεύουσα του Βρανδεμβούργου έχοντας αντίπαλό της τον Όλαφ Σολτς, αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο Σολτς είναι υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών.

Πηγή: DW – Γενς Τούραου/ Ειρήνη Αναστασοπούλου