Δολοφονία Καραϊβάζ: Σε 100 βίντεο και ένα λάπτοπ ψάχνουν τους δολοφόνους

Ποιες κινήσεις των φονιάδων του δημοσιογράφου έχουν καταγραφεί από τις κάμερες – Στο μικροσκόπιο το κινητό και ο υπολογιστής του Γ. Καραϊβάζ – Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι οι αδίστακτοι δράστες είχαν κάνει πρόβες χρησιμοποιώντας την τακτική της αθόρυβης προσέγγισης

Δολοφόνοι-φαντάσματα που χτυπούν με συντεταγμένο τρόπο σε δευτερόλεπτα, ξεγλιστρούν σε χρόνο λιγότερο του ενάμισι λεπτού και σβήνουν την εικόνα τους στην κίνηση της μεγαλούπολης κρύβονται πίσω από την εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ. Δεκάδες μάρτυρες που είδαν για δευτερόλεπτα τους δράστες στο σημείο ή κατά τη διάρκεια προσέγγισης και διαφυγής, μιλάνε στις καταθέσεις τους για δύο σκιές που έδρασαν με αθόρυβο τρόπο και εξαφανίστηκαν από το σημείο χωρίς να αφήσουν πίσω τους το παραμικρό ίχνος.

Οι αναλυτές της Ασφάλειας κάνουν λόγο για μια συγκεκριμένη κατηγορία δολοφόνων που πραγματοποιούν το σχέδιό τους μόνο όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές για αυτούς και εκτιμούν ότι το προηγούμενο δεκαήμερο είχαν επισκεφθεί και άλλες φορές το σημείο, είτε για να κάνουν πρόβα, είτε για να χτυπήσουν, όμως το ματαίωσαν γιατί μεσολάβησε κάποιος αστάθμητος παράγοντας. Αυτό προσπαθούν οι profilers του Ανθρωποκτονιών να αποκωδικοποιήσουν για να λύσουν το μυστήριο.

Με δεδομένο πλέον ότι οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου ανήκουν στην κατηγορία «αθόρυβοι – αθέατοι» και όχι στους εκτελεστές με τα καλάζνικοφ που κάνουν θόρυβο στήνοντας πολεμικά σκηνικά αδιαφορώντας ακόμα και σε ενδεχόμενο τετ-α-τετ με αστυνομικούς, οι έρευνες επικεντρώνονται στο δρομολόγιο που έκαναν χρησιμοποιώντας σε αυτό το πεδίο την τεχνολογία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αποκρυπτογραφήσει σε μεγάλο βαθμό τα χιλιόμετρα που έκαναν τόσο πριν όσο και μετά το ματωμένο σκηνικό της οδού Ανινου και καταλήγουν στο ενδεχόμενο ότι υπήρχαν άλλες δύο μυστικές ομάδες παρακολούθησης και διαφυγής. Αυτές προσπαθούν να εντοπίσουν μέσα από κάμερες και στίγματα για να φτάσουν στα ίχνη των δολοφόνων και την εξιχνίαση της υπόθεσης.

5279547

«Αθόρυβοι εκτελεστές»

Σχεδόν δέκα ημέρες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, στο Ανθρωποκτονιών οι έρευνες κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μία να βρουν τους εκτελεστές και από την άλλη το κίνητρο που θα οδηγήσει στον εντολέα του συμβολαίου θανάτου. Οι καταθέσεις αλλά και οι μαρτυρίες είναι δεκάδες. Ομως και για τους δύο άξονες των ερευνών τα στοιχεία που συγκέντρωσαν είναι πραγματικά ελάχιστα. Ούτε το κίνητρο έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποδείξουν, αλλά και στο κομμάτι των αυτοπτών μαρτύρων τα στοιχεία είναι λιγοστά.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, η ομάδα που ανέλαβε να δολοφονήσει τον Γιώργο Καραϊβάζ αποτελούνταν από έξι άτομα και οργάνωσε την επιχείρηση με πολύ καλή προετοιμασία προσαρμόζοντας τα δεδομένα που έλαβε στο modus operandi της. Είδαν ότι ο 52χρονος δημοσιογράφος δεν φοβόταν, δεν οπλοφορούσε και δεν ελάμβανε κανένα μέτρο ασφαλείας. Και άρα ήταν ένας εύκολος στόχος. Ετσι επέλεξαν να χτυπήσουν αθόρυβα. Δεν χρειαζόταν να πάρουν καλάζνικοφ και χειροβομβίδες για να πάνε σε μάχη, αφού ο 52χρονος ούτε οπλοφορούσε, ούτε είχε συνοδεία. Δεν ήταν απαραίτητη μια θορυβώδης μηχανή μεγάλου κυβισμού για να ξεφύγουν από μια πιθανή καταδίωξη αστυνομικών, ούτε φυσικά μια ομάδα υποστήριξης με μηχανές και οπλισμό που θα αναλάμβανε την κάλυψή τους και θα άνοιγε πυρ σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.

Ετσι, επέλεξαν την τακτική της αθόρυβης προσέγγισης, της ελάχιστης παραμονής στον χώρο για να μην αφήσουν στοιχεία, ποντάροντας στον αιφνιδιασμό του θύματος. Χρησιμοποίησαν, λοιπόν, ένα δυνατό αλλά συνηθισμένο πιστόλι των 9 χιλιοστών, στο οποίο πιθανότατα φόρεσαν σιγαστήρα (δεν έχει διευκρινιστεί 100%), εντόπισαν γρήγορα και χτύπησαν τον δημοσιογράφο σε ζωτικά όργανα εξαντλώντας τα πυρομαχικά (άδειασαν σχεδόν όλη τη γεμιστήρα) για να σιγουρευτούν ότι τον σκότωσαν, καθώς το σχέδιο διαφυγής δεν προέβλεπε την αντιπαράθεση με αστυνομικούς και την πιθανή ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ακόμη και το μηχανάκι που χρησιμοποίησαν είναι ενδεικτικό του οχήματος που χρησιμοποιούν οι δολοφόνοι-φαντάσματα. Απέφυγαν μια μεγάλη μηχανή, γρήγορη και δυνατή, που θα έκανε θόρυβο από την εξάτμιση και θα έστρεφε πάνω της τα μάτια του κόσμου και διάλεξαν ένα μηχανάκι που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι κούριερ και ντελίβερι, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά λένε οι αστυνομικοί, ακόμα και αν περάσει από μπροστά σου δεν το παρατηρείς.

Οπως φαίνεται και στα περισσότερα από τα 100 βίντεο που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών, η εικόνα των δύο ανδρών πάνω σε ένα σκουτεράκι συνειρμικά δεν παραπέμπει σε επαγγελματίες δολοφόνους, αλλά σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Είναι χαρακτηριστικό της καλής προετοιμασίας που έκαναν, λένε οι αστυνομικοί, ότι φόραγαν «αδιάφορα» ρούχα, ενώ ο οδηγός φορούσε ένα λευκό κράνος προκειμένου να μην πέσει σε μπλόκο της Τροχαίας που θα τον σταματούσε αν δεν το φόραγε, ενώ ο συνεπιβάτης και πιστολέρο απλό σκούφο και μάσκα για να έχει καλύτερη επαφή με το περιβάλλον και περιφερειακή όραση.

Στον τόπο του εγκλήματος έμειναν μόλις 20 δευτερόλεπτα. Αιφνιδίασαν τον Γιώργο Καραϊβάζ που βάδιζε χαλαρά κρατώντας στο χέρι το κινητό του και δύο πακέτα πουράκια, τον χτύπησαν στο στήθος και στο κεφάλι με μεγάλη ακρίβεια δείχνοντας ότι έχουν πείρα και το έχουν ξανακάνει, με αποτέλεσμα οι τρεις αυτόπτες μάρτυρες-υπάλληλοι του δήμου να συγκρατήσουν ελάχιστα στοιχεία από την εικόνα τους. Στη συνέχεια κινήθηκαν σε μικρά στενά όπου δεν υπήρχε κόσμος και μέσα σε δύο λεπτά βγήκαν στην παραλιακή, αφομοιώθηκαν στο περιβάλλον της κίνησης και έσβησαν την εικόνα τους. Ακόμη και οι κάμερες σε πολύβουες λεωφόρους και μεγάλους δρόμους είναι δύσκολο να καταγράψουν ένα σκουτεράκι που κινείται ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Οι πρόβες και οι ακυρώσεις

Με δεδομένο, λένε οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών, ότι οι δολοφόνοι-φαντάσματα δεν θέλουν να αφήσουν πίσω τους το παραμικρό ίχνος, ούτε καν μαρτυρία, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι εκτελεστές με το Beverly να είχαν περάσει αρκετές φορές από την οδό Ανινου, είτε για να κατοπτεύσουν το σημείο είτε για να προβάρουν την εκτέλεση, ακόμη και για να την ακυρώσουν στην περίπτωση που τελευταία στιγμή κάτι δεν πήγαινε καλά. Ετσι, γυρνούν το ρολόι μία εβδομάδα πίσω και ερευνούν ό,τι συνέβη από την 1η Απριλίου μέχρι την περασμένη Παρασκευή 9 του μήνα. Εχουν βρεθεί μαρτυρίες που σε πρώτο στάδιο αξιολογούνται ως αξιόπιστες και περιγράφουν περίεργες και ύποπτες κινήσεις στο σημείο και τη γύρω περιοχή τα μεσημέρια των προηγούμενων ημερών.

Εκτιμούν πως σε τουλάχιστον δύο με τρεις περιπτώσεις οι δολοφόνοι-φαντάσματα βρέθηκαν στο σημείο και πιθανόν σε μία ακύρωσαν την εκτέλεση. Οπως λένε χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί, αν ο Γιώργος Καραϊβάζ έβαζε το μαύρο τζιπ στο πάρκινγκ της πιλοτής του σπιτιού του, τότε δεν θα γινόταν η δολοφονία του γιατί οι συνθήκες δεν θα ήταν συμβατές με το σχέδιο που είχαν καταστρώσει. Ή, για παράδειγμα, αν η ομάδα παρακολούθησης διαπίστωνε ότι στην περιοχή κυκλοφορούσε ομάδα της ΔΙ.ΑΣ. ίσως να μην έδινε το ΟΚ στους εκτελεστές για να προχωρήσουν στην τελική φάση του σχεδίου τους, τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

IMG_4052-_1_

Εργαστήρια, κινητά, βίντεο

Κομβικό σημείο στις έρευνες είναι η ροή των αποτελεσμάτων από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αστυνομίας στα οποία έχουν οδηγηθεί περισσότερα από 100 βίντεο, το κινητό και το laptop του Γιώργου Καραϊβάζ. Σε αυτό το επίπεδο των ερευνών, τα στοιχεία που θα προκύψουν θα βοηθήσουν τόσο στον άξονα της αναζήτησης των φυσικών αυτουργών όσο και στον άξονα που έχει να κάνει με τον ηθικό αυτουργό και εντολέα του συμβολαίου θανάτου. Αν και το κινητό του 52χρονου βρέθηκε κάτω από το σώμα του και σπασμένο πιθανότατα από σφαίρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιστήμονες-ηλεκτρονικοί θα καταφέρουν να κάνουν ανάσυρση όλων των δεδομένων, ακόμη και αυτών που είχαν σβηστεί. Από κλήσεις και SMS μέχρι επικοινωνίες από κρυπτογραφημένες εφαρμογές όπως Viber, Whatsapp, ακόμη και φωτογραφίες ή έγγραφα. Κάτι ανάλογο θα γίνει και στο laptop του από το οποίο ψάχνουν mail, κείμενα, ακόμη και σημειώσεις που κρατούσε ο δημοσιογράφος. Παράλληλα, απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια προσπαθούν να καθαρίσουν πέντε καρέ βίντεο όπου φαίνονται οι δολοφόνοι να πλησιάζουν και να απομακρύνονται από το σημείο και γίνεται προσπάθεια να ζουμάρουν στα χαρακτηριστικά τόσο των ατόμων όσο και του δικύκλου προκειμένου να βρουν τη λεπτομέρεια που θα τους προδώσει.

Τέλος, μέσα στην εβδομάδα περιμένουν τα αποτελέσματα από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τα στίγματα των κινητών τηλεφώνων που εξέπεμπαν από το σημείο της δολοφονίας, αλλά και τρία ακόμα σημεία που έχουν λοκάρει οι αστυνομικοί προκειμένου να συγκριθούν για να διαπιστώσουν ποιοι και πότε βρίσκονταν στο σημείο και κινούνταν παράλληλα κατά τη διάρκεια όλης της διαδρομής του Γιώργου Καραϊβάζ από το τηλεοπτικό στούντιο στο σπίτι του. Αλλωστε η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει ειδικά προγράμματα ανάλυσης και ταυτοποίησης δεδομένων που μπορούν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες στους ερευνητές.