Μέρκελ, Μακρόν, Ζελένσκι ζητούν απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία

Να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία καλούν τη Μόσχα ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, μετά από συνομιλίες που είχαν σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε να πραγματοποιηθεί Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελάριου, του Γάλλου προέδρου και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά τις συνομιλίες του με τον Γάλλο ομόλογό του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η σχέση του με τον Εμμανουήλ Μακρόν είναι πολύ θερμή.

“Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να έρθω στη Γαλλία σε μια επίσκεψη εργασίας μετά από πρόσκληση του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Είμαι ευγνώμων και έχουμε πραγματικά θερμές σχέσεις”, τόνισε ο Ζελένσκι, για να προσθέσει: “Αυτό ξεκίνησε όταν με υποστήριξε και συναντηθήκαμε μετά τον πρώτο γύρο (σ.σ.: των προεδρικών εκλογών). Δεν ήμουν ακόμη πρόεδρος, αλλά υποστήριξε εμένα και την Ουκρανία”, τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μακρόν, οι δύο ηγέτες είχαν τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που η Ουκρανία υποστηρίζει ότι απειλείται από τις στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχα και ζητεί επίμονα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

“Δεν μπορούμε να παραμένουμε επ’ αόριστον στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ”, τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro χθες Πέμπτη το βράδυ.

“Έχει έρθει η ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα, να μας καλέσετε να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε, καταγγέλλοντας “τη βίαιη επίθεση” της Ρωσίας εναντίον της χώρας του.

Η Μόσχα έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία και την Κριμαία την οποία προσάρτησε το 2014.