Καναδάς: Ποιος κρύβεται πίσω από τη διαρροή του πιπεράτου υλικού με τον γυμνό πολιτικό;

Διψούν να μάθουν οι Καναδοί πολιτικοί για το ποιoς διέρρευσε το ροζ υλικό μ΄έναν βουλευτή να εμφανίζεται με αδαμιαία περιβολή στα social media στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της Βουλής, έχοντας άθελά του ενεργοποιήσει την κάμερα μέσω Zoom. Όπως αναφέρουν οι New York Times, για το πιπεράτο θέαμα που πρόσφερε ο βουλευτής από το Κεμπέκ, Ουίλιαμ Έιμος και ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι νομοθέτες ζήτησαν την διεξαγωγή έρευνας κάνοντας λόγο για μία «δυνητικά εγκληματική πράξη».

Ο Καναδός πολιτικός άλλαζε ρούχα όταν συνειδητοποίησε ότι η κάμερα στον υπολογιστή του ήταν ενεργοποιημένη. Μόλις είχε γυρίσει από τζόκινγκ και λίγο πριν τη βιντεοκλήση με άλλα μέλη του κοινοβουλίου, έμεινε τελείως γυμνός, με την κάμερα του υπολογιστή του ανοικτή. Έκπληκτοι οι συνάδελφοί του τον έβλεπαν να στέκεται γυμνός στο δωμάτιό του, ανάμεσα στις σημαίες του Καναδά και του Κεμπέκ.

Ευτυχώς το κινητό του τηλέφωνο έκρυβε τα ευαίσθητα σημεία, όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα «The Canadian Press».

amos

Το συμβάν, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε κατά λάθος και γι’ αυτό ζήτησε συγγνώμη. «Το βίντεό μου άνοιξε κατά λάθος ενώ άλλαζα ρούχα γιατί είχα πάει για τρέξιμο. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη στους συναδέλφους μου στη Βουλή για αυτή την ακούσια αναστάτωση. Προφανώς ήταν ένα ατυχές λάθος και δεν θα ξανασυμβεί» ανέφερε σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε στο Twitter .

Το περιστατικό προκάλεσε την επίπληξη των βουλευτών από την πρόεδρο της Βουλής του Καναδά, η οποία εξήγησε σε αυστηρό τόνο προς όλους, ότι σε κάθε τους εμφάνιση πρέπει να έχουν το κατάλληλο, επίσημο ένδυμα, τονίζοντας πως απαγορεύονται εμφανίσεις όπως αυτή του Έϊμoς. Ωστόσο, χθες ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Καναδά στη Βουλή των Κοινοτήτων Πάμπλο Ροντρίγκες, ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να εντοπιστεί το άτομο που διέρρευσε την ανάρμοστη φωτογραφία.

«Η λήψη μιας φωτογραφίας ενός ατόμου που αλλάζει ρούχα, και το γυμνό όπως και η κοινή χρήση του χωρίς τη συγκατάθεσή του θα μπορούσε κάλλιστα να είναι εγκληματική», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Το άρθρο 162.1 του ποινικού κώδικα της χώρας απαγορεύει την κοινή χρήση «μιας οικείας εικόνας από ένα άτομο που γνωρίζει ότι το πρόσωπο που απεικονίζεται στην φωτογραφία δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του για αυτήν τη συμπεριφορά»

, επισημαίνει ο ίδιος.

«Το να μοιράζεσαι γυμνές φωτογραφίες ανθρώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους είναι αξιοθρήνητο σε κάθε περίπτωση. Ένας βουλευτής που δίνει στη δημοσιότητα μια τέτοια φωτογραφία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτελεί απόλυτη παραβίαση τόσο του ατόμου που απεικονίζεται ,αλλά επίσης, υποψιάζομαι, και των κανόνων του Συντάγματος», έγραψε η επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Βουλής, Λίζα Κίρμπι.

Από την πλευρά της, η υπουργός Υποδομών του Καναδά, Κάθριν Μακένα τόνισε ότι έχει πέσει και η ίδια θύμα εκφοβισμού και παρενόχλησης και χαρακτήρισε την δημοσιοποίηση της φωτογραφίας «φρικτή».