Υποχρεωτικό self test σε λιανικό εμπόριο, μεταφορές, εστίαση, κομμωτήρια και καταστήματα τυχερών παιχνιδιών

Υποχρεωτικό θα είναι το self test για τους εργαζόμενους σε λιανικό εμπόριο (και σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και ποτών), μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), εστίαση, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, καθώς και στις υπηρεσίες καθαρισμού και στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, τα τεστ για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι υποχρεωτικά για την προσέλευσή τους στον χώρο εργασίας τους και θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα, ενώ σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Οι εργαζόμενοι στους ανωτέρω κλάδους θα προμηθεύονται τα τεστ από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους, ενώ θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα selftest.gov.gr.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία έαν αυτός δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος προσέλθει στον χώρο εργασίας του χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούνται να μην αποδεχθεί τον εργαζόμενο και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας θα στέλνει κάθε εβδομάδα στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται στις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να απασχολείται εργαζόμενος με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει το τεστ.

Σε περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει κανονικά στην εργασία του, ενώ αν το τεστ είναι θετικό ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει εντός 24 ωρών επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια δομή (δωρεάν) ή ιδιωτική (με το κόστος να βαρύνει τον ίδιο ή τον εργοδότη). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα μένει σε καραντίνα.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ είναι θετικό εκδίδεται βεβαίωση και μένει σε καραντίνα. Αν είναι αρνητικό μπορεί να προσέλθει και πάλι στην εργασία του.

Κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου η δήλωση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα.

Κικίλιας: Τάσεις υποχώρησης στον δείκτη θετικότητας και τα ενεργά κρούσματα

Για σταθεροποίηση του δείκτη θετικότητας, με τάση υποχώρησης, και μείωση των ενεργών κρουσμάτων στο σύνολο της επικράτειας έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την επιδημιολογική εικόνα στο σύνολο της χώρας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο δείκτης θετικότητας υπολογίζεται ότι έχει υποχωρήσει στο 4,85%, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 27.462, κάτω από τα 30.000, που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, σε όλες τις περιοχές καταγράφεται μια σταθεροποιητική προς πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων, με εξαίρεση την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου παρατηρείται έντονη αυξητική τάση, γεγονός που εντείνει την πίεση στα νοσοκομεία της περιοχής.

Για την Αττική, τόνισε ότι παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση, μετά από αρκετές εβδομάδες αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο πρόκειται για μια εύθραυστη κατάσταση και δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.