ΠΑΤΡΑ: Στα εννέα τα σχολεία υπό κατάληψη – Παράσταση διαμαρτυρίας γονέων στον Περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης

Στο ίδιο μοτίβο και με πιο νευρώδες πνεύμα συνεχίζουν μαθητές σχολείων της Αχαΐας τις καταλήψεις των σχολικών συγκροτημάτων, ενισχυόμενοι από γονείς, εκπαιδευτικούς που ετοιμάζουν τις δικές τους κινητοποιήσεις, αλλά και… τρίτους που φαίνεται να ενορχηστρώνουν τις καταλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π», χθες τα σχολεία, όπου δεν έγινε διά ζώσης μάθημα, ήταν τουλάχιστον οκτώ στο σύνολο καθώς τα λύκεια 2ο, 6ο, 7ο, 11ο, 11ο, 12ο και Πειραματικό ΓΕΛ του Πανεπιστημίου Πατρών παρέμειναν κλειστά, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να βρίσκουν κλειστές τις πύλες των σχολικών συγκροτημάτων. Επιπλέον, αν και το πρωί δεν υπήρξε κάποιο ΕΠΑΛ υπό κατάληψη, το απόγευμα δεν άνοιξε το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ.

Οι μαθητές του 5ου ΕΠΑΛ μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, εξουσιοδότησαν το 15μελές συμβούλιο να πραγματοποιήσει κατάληψη και να δημιουργήσει επιτροπές περιφρούρησης, ενώ επιπλέον δόθηκε η «εντολή» να μην συμμετάσχει κανένας μαθητής στο διαδικτυακό μάθημα. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί από μέρος του συνόλου των μαθητών η οδηγία για αποχή από την τηλεδιδασκαλία, θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση για επανεκτίμηση της κατάστασης.

ΣΗΜΕΡΑ

Πλέον, υπό κατάληψη τελούν εννέα λύκεια της πόλης. Πρόκειται για το 1ο, το 4ο, το 7ο, το 9ο, το 11ο, το 13ο, το Πειραματικό του Πανεπιστημίου Πατρών, το ΓΕΛ Καστριτσίου και το ΓΕΛ Δεμενίκων.

Οπως μπορεί να γίνει αντιληπτό από την ανάγνωση των σχολείων που έκαναν καταλήψεις οι μαθητές (με την καθοδήγηση τρίτων σε κάποιες περιπτώσεις…), τα σχολικά συγκροτήματα διαφέρουν κάθε ημέρα, γεγονός που μάλλον δείχνει ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων έχει δημοσιοποιήσει από τις προηγούμενες ημέρες πως θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 12 παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος και ζητά τη συμμετοχή από εκπροσώπους όλων των συλλόγων γονέων του Δήμου.

Η Ενωση Γονέων ζητά να παρθούν μέτρα άμεσα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη και να ενισχυθούν οι μαθητές για τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί. Επίσης, οι γονείς ζητούν να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων αλλά και το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, να πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενα τεστ κορονοϊού σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ και τέλος, να μπουν σε προτεραιότητα εμβολιασμού οι εκπαιδευτικοί.

 ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αντιδράσεις αναμένονται αρχής γενομένης από σήμερα και από τη μεριά των εκπαιδευτικών. Στις 20.30, η Α’ ΕΛΜΕ διοργανώνει τηλεδιάσκεψη για να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει. Αξίζει να σημειωθεί, πως η Α’ ΕΛΜΕ υποστηρίζει θερμά το άνοιγμα των σχολείων και τη διά ζώσης διδασκαλία, αλλά ζητά να τεθεί ένα πιο ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Την Πέμπτη το απόγευμα στις 18.00, οι καθηγητές αλλά και οι δάσκαλοι με τους νηπιαγωγούς διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου, με τον Σύλλογο των τελευταίων να καταθέτει παρόμοια αιτήματα με των γονέων όσον αφορά τα tests και τον αριθμό ατόμων σε μια αίθουσα. Επιπλέον, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας ζητά, μεταξύ άλλων, ολοκληρωμένο σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά που θα περιλαμβάνει μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, σχέδιο ανάπτυξης των υποδομών και αυξημένη χρηματοδότηση επιτροπών.

Του

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ