Με την τρίτη…στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Κόντρα στις πιέσεις κινήθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, αν και με μικρά κέρδη, έκλεισε λίγο πάνω από τις 900 μονάδες, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, καθώς κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε μεγάλο μέρος του ταμπλό του.

Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 902,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 895,13 μονάδων (-0,53%) και 902,90 μονάδων (+0,33%). Ο τζίρος ανήλθε στα 74,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 55,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 4,1 εκατ. τεμάχια.

Με την τρίτη…στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,19%, στις 2.184,08 μονάδες, ενώ στο +1,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.296,48 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,34% στις 602,15 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαυσε προσωρινά η διαπραγμάτευση της μετοχής της Πειραιώς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντικατάστασή τους από τις μετοχές που θα προκύψουν από το reverse split. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι από τις 16 Μαρτίου, όταν έγιναν γνωστοί οι όροι που πρότεινε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου, η μετοχή έχει χάσει σχεδόν το 70% της αξίας της, επιβαρύνοντας εν μέρει όλο τον κλάδο.

Άγκυρα πέριξ των 900 μονάδων

Από την αρχή της εβδομάδας το ΧΑ κινείται πέριξ των 900 μονάδων, χωρίς να μπορεί να κάνει την αποφασιστική κίνηση που χρειάζεται για να αλλάξει επίπεδο και να αφήσει οριστικά πίσω του τα επίπεδα των 800 μονάδων, αν και σήμερα, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες έκλεισε λίγο πάνω από τις 900 μονάδες. Και όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, για να μπορέσει να κάνει αυτό το άλμα, θα πρέπει να συντρέξουν δύο προϋποθέσεις.

Η πρώτη είναι να ολοκληρωθεί μια μερικής έκτασης κατοχύρωση κερδών, ώστε η ρευστότητα της αγοράς να βελτιωθεί και οι πιθανότητες ενός βίαιου pullback να μειωθούν, και η δεύτερη είναι οι δεικτοβαρείς τίτλοι που βρίσκονται πλησίον των αντιστάσεών τους να τις διασπάσουν.

Το θετικό είναι ότι ενδείξεις και των δύο αυτών προϋποθέσεων υπάρχουν στο ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη μάλιστα να βρίσκεται “αγκιστρωμένος” στα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο, λείπουν κάποιες πιο αποφασιστικές κινήσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν μόλις ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς και σε κάθε περίπτωση γίνουν πιο σαφείς οι όροι της συμμετοχής σε αυτήν των υφιστάμενων μετόχων.

Επίσης θετικό βέβαια είναι ότι μετά το αρχικό “χτύπημα”, οι τρεις συστημικές τράπεζες κατάφεραν να απομονώσουν τη μετοχή και να προσελκύσουν τους αγοραστές, οδηγώντας μάλιστα τον τραπεζικό δείκτη σε κέρδη 14% από τις 24 Μαρτίου, με μόλις δύο πτωτικές συνεδριάσεις.

Αφήνοντας πίσω την πανδημία

Πάντως, το κλίμα στην αγορά και στα εγχώρια desks είναι θετικό, καθώς η πορεία της αγοράς παραπέμπει σε ένα ήπιο ανοδικό κύμα με αρκετά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εάν διαπεραστούν οι αντιστάσεις των 905-910 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η περιοχή των 945-950 μονάδων, όπου και η αγορά θα έχει βρεθεί στα υψηλά του προηγούμενου έτους, ήτοι πάνω από τα επίπεδα που βρισκόταν όταν η κρίση του κορονοϊού είχε κάνει την εμφάνισή της.

Βέβαια, το επίτευγμα αυτό, αν και έχει ανακουφίσει πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά, όταν συγκρίνεται με τις επιδόσεις των υπολοίπων δυτικών αγορών δεν συγκεντρώνει τα εύσημα, όμως σε κάθε περίπτωση το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία υπερκέρασης της πανδημικής κρίσης. Και το μέλλον, με τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ταμείου Ανάκαμψης να βρίσκονται στο τραπέζι, διαγράφεται θετικό.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης, Aegean, Εθνική και Βιοχάλκο σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, με τις Eurobank, Μυτιληναίο, Φουρλή, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, η Jumbo έχασε 4,11%, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει στο -2,37%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Titan, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ.