Άνοδος άνω των 100 μονάδων για Dow Jones εν μέσω ισχυρών τραπεζικών κερδών

Σε θετικό έδαφος και με μικρές διακυμάνσεις κινούνται οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζικών κολοσσών εν αναμονή της έκθεσης της Federal Reserve για τις οικονομικές συνθήκες (Beige Book) αργότερα σήμερα.

Ειδικότερα, τις εκτιμήσεις των αναλυτών υπερέβη η Goldman Sachs που ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ για το τελευταίο τρίμηνο, και καλύτερα του αναμενόμενου έσοδα. H μετοχή της Goldman Sachs σημειώνει άνοδο άνω του 3% την Τετάρτη.

Καλύτερα των εκτιμήσεων έσοδα και κέρδη ανακοίνωσε και ο τραπεζικός κολοσσός JP Morgan Chase. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της, Jamie Dimon, προειδοποίησε ότι οι συνθήκες στην αγορά θα παραμείνουν δύσκολες το επόμενο διάστημα καθώς η οικονομία θα συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού.

Υψηλότερα του αναμενόμενου ήταν και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Wells Fargo, κυρίως εξαιτίας της αποδέσμευσης 1,6 δισ. δολαρίων από το αποθεματικό για πιστωτικές απώλειες.

Η μετοχή της JP Morgan Chase σημειώνει απώλειες 1% και της Wells Fargo υποχωρεί κατά 0,70%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει πάνω από 100 μονάδες πλησιάζοντας τις 33.800 και ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει οριακά κέρδη 0,06% στις 4.144,19 μονάδες μετά το χθεσινό ρεκόρ του δείκτη. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,08% και βρίσκεται λίγο πάνω από τις 14.000 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 16 κινούνται με θετικό πρόσημο και 14 σημειώνουν πτώση.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη επίσης στην έκθεση της Federal Reserve για τις επιχειρηματικές συνθήκες στις 12 περιφέρειες της κεντρικής τράπεζας (Beige Book), που θα δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ σήμερα στο Economic Club of Washington, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν στοιχεία για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας εν μέσω της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης.

Οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα την δημόσια εισαγωγή της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Coinbase Global, η οποία έρχεται ενώ οι τιμές του bitcoin σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Coinbase Global ξεκινά σήμερα, με τιμή αναφοράς τα 250 δολ. ανά μετοχή.

Οι Pfizer και  BioNTech αναμένουν ότι θα παραδώσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 50 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου τους κατά της Covid-19 σε σχέση με τον σχεδιασμό για το β’ τρίμηνο του 2021,  σε ένα θετικό νέο για το μπλοκ των “27” μετά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τα εμβόλια AstraZeneca/Οξφόρδης και Johnson&Johnson.

H Pfizer ανέφερε ότι αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τις δεσμεύσεις της για τις παραδόσεις έως τα τέλη Ιουνίου όσον αφορά την ΕΕ. Η Ένωση αναμένει έως τώρα 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer για το τρέχον τρίμηνο, έναντι 66 εκατ. το α’ τρίμηνο του έτους.

Η είδηση έρχεται την ώρα που η προσωρινή παύση της χρήσης του εμβολίου της Johnson&Johnson στις ΗΠΑ οδήγησε την εταιρεία στην απόφαση να καθυστερήσει τις παραδόσεις δόσεων και στην ΕΕ.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Μάρτιο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο 0,9% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Συνολικά, οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει 6,9% τους τελευταίους 12 μήνες, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2012.

Χωρίς τα καύσιμα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στο σύνολο του έτους ενισχύθηκαν 3,8%.