Πρίγκιπας Φίλιππός: «Χείμαρρος» δυσαρέσκειας για την κάλυψη του θανάτου από το BBC – 110.000 άτομα παραπονέθηκαν!

Η εκτενής κάλυψη του θανάτου του πρίγκιπα Φιλίππου από το BBC έχει προκαλέσει έναν «χείμαρρο δυσαρέσκειας» από μεγάλο μέρος του βρετανικού κοινού, που είδε τις αγαπημένες του εκπομπές (όπως το EastEnders και το MasterChef) να αντικαθίστανται από μακροσκελή αφιερώματα στον σύζυγο της Ελισάβετ.

Σύμφωνα με την Guardian, τουλάχιστον 110.994 άτομα επικοινώνησαν με το βρετανικό δίκτυο, κυρίως για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους αναφορικά με την απόφασή του να προβάλλει διαδοχικά αφιερώματα στον Φίλιππο και ρεπορτάζ για τον θάνατό του σχεδόν σε όλα τα κανάλια του, αλλά και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο αστρονομικός αριθμός αποτελεί… ρεκόρ
σύμφωνα με την εφημερίδα, αφού πρώτη φορά στην ιστορία της βρετανικής τηλεόρασης παραπονιούνται τόσοι τηλεθεατές για την κάλυψη ενός περιστατικού.

Τόσο το BBC One όσο και το BBC Two αφιέρωσαν το βραδινό πρόγραμμα της περασμένης Παρασκευής στον Φίπιππο, με αποτέλεσμα να σημειωθεί «βουτιά» στην τηλεθέαση. Αρκετοί τηλεθεατές προτίμησαν, σύμφωνα με την Guardian, να στραφούν στις πλατφόρμες Streaming, είτε να παρακολουθήσουν εκπομπές όπως το Gogglebox στο Channel 4.

Σύμφωνα με το εσωτερικό αρχείο καταγραφής παραπόνων του BBC στο οποίο απέκτησε πρόσβαση η Guardian, μέσα στο Σαββατοκύριακο η κριτική που ασκήθηκε στο δίκτυο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Αυτό σημαίνει ότι η κάλυψη του θανάτου του πρίγκιπα Φιλίππου απέσπασε μία από τις πιο αρνητικές αντιδράσεις που έχει καταγραφεί ποτέ για πρόγραμμα του BBC.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω σχόλιο τηλεθεατή που παραθέτει η εφημερίδα: «Η κάλυψη αυτού του περιστατικού μονοπώλησε το βραδινό πρόγραμμα αποκλείοντας όλα τα άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των εξελίξεων της πανδημίας. Είναι δικαιολογημένο να υπάρχει κάποια κάλυψη, αλλά όχι σε αυτόν τον βαθμό». «Είναι θλιβερό που πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος και κατανοώ πως το BBC έπρεπε να αφιερώσει μέρος του προγράμματός του, αλλά γιατί σε όλα τα κανάλια; Γιατί να μην προβάλετε [τα αφιερώματα] σε ένα κανάλι για όσους θέλουν να ακούσουν αυτές τις μπούρδες και να αφήσετε τους υπόλοιπους να ακούσουμε λίγη μουσική;» σημειώνει ένας άλλος.

Οπως υπενθυμίζει η Guardian, μέσα σε λίγες ώρες από τον θάνατο του Φιλίππου την Παρασκευή, ο αριθμός παραπόνων για την κάλυψη ήταν τόσο μεγάλος που το BBC έφτιαξε μια ειδική φόρμα, προκειμένου να εξομαλύνει τη διαδικασία. Αυτή η φόρμα «κατέβηκε» την Κυριακή, δυσκολεύοντας τη διαδικασία υποβολής παραπόνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αφορούσαν όλα τα παράπονα για την κάλυψη του BBC τα διαδοχικά αφιερώματα. Περίπου 400 άνθρωποι έγραψαν για να παραπονεθούν για την προβολή του πρίγκιπα Άντριου, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με τον παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταϊν. Ακόμη 233 άτομα παραπονέθηκαν για τα… ρούχα των παρουσιαστών του BBC, καθώς έκριναν ότι δεν ήταν αρκετά πένθιμα ή κατάλληλα για την περίσταση. Και το αποκορύφωμα: Υπήρξαν κάποιοι (για την ακρίβεια 116 άτομα) που έγραψαν μέσα στο σαββατοκύριακο στο δίκτυο για να παραπονεθούν ότι… κακώς το BBC διευκόλυνε τόσο πολύ τη διαδικασία υποβολής παραπόνων.