Η Τουρκία επιβάλλει νέους περιορισμούς κατά του κορονοϊού – Στόχος να σώσει την καλοκαιρινή σεζόν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη στην επιβολή νέων περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ώρα που τα νέα κρούσματα κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, σε μια προσπάθεια να σώσει την κρίσιμη καλοκαιρινή σεζόν. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα εάν επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος διέταξε την απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ πόλεων για δύο εβδομάδες, την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις καθημερινές κατά δύο ώρες, καθώς και το κλείσιμο των καφέ και των αθλητικών κέντρων μέχρι τα μέσα Μαΐου, αφότου αξιολόγησε μια σειρά επιλογών κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης φοβούνται ότι μια ανεξέλεκτη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι ακυρώσεων των ξενοδοχειακών κρατήσεων στην αρχή της τουριστικής περιόδου, που αποτελούν κρίσιμη πηγή εσόδων για τη χώρα, σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους.

“Η τουριστική βιομηχανία περιμένει τις συνθήκες για να επιστρέψει στην κανονικότητα”, δήλωσε ο Ερντογάν. “Εάν δεν υπάρξει βελτίωση σε δύο εβδομάδες, θα είναι αναπόφευκτη η επιβολή αυστηρότερων μέτρων”, πρόσθεσε.

Οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, αλλά η Ρωσία, η μεγαλύτερη πηγή τουριστών της Τουρκίας πέρυσι, ανέστειλε το σύνολο σχεδόν των αεροπορικών πτήσεων προς τη χώρα τη Δευτέρα, εξαιτίας της έξαρσης που εμφανίζει η πανδημία.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά αργά τη Δευτέρα ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να εισέλθει σε μια περίοδο “περιορισμένων επαφών και μετακινήσεων” με στόχο τον περιορισμό του κοροναϊού. Πρόσθεσε ότι το 80% του πληθυσμού της Τουρκίας ζει σε περιοχές που θεωρούνται “πολύ υψηλού κινδύνου”.

Τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στη χώρα αυξάνονται σταθερά από τότε που οι αρχές ξεκίνησαν την άρση των περιορισμών την 1η Μαρτίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί εκ νέου το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα σε πολλές περιοχές στο τέλος Μαρτίου, όπως επίσης και στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

Τη Δευτέρα, οι αρχές ανακοίνωσε 54.652 νέα κρούσματα κορονοϊού -αριθμό πενταπλάσιο σε σχέση με τις αρχές Μαρτίου- καθώς και 243 θανάτους. Η Τουρκία έχει εμβολιάσει 18 εκατομμύρια ανθρώπους, ή περισσότερο από το 20% του πληθυσμού της -που ανέρχεται σε σχεδόν 84 εκατομμύρια- εκ των οποίων τα 7,5 εκατομμύρια έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Η κυβέρνηση ήλπιζε να προσελκύσει περί τα 31 εκατομμύρια τουρίστες τη φετινή χρονιά, εισπράττονται περισσότερα από 23,3 δισ. δολάρια. Το 2020, οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν στα 12,7 εκατομμύρια από 45 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος.