Ξεκινούν 19 Απριλίου οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson στην Ελλάδα – Από 16 Απριλίου τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες 18-59 ετών

Την Τετάρτη παραλαμβάνονται στην Ελλάδα οι πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson, ενώ στις 19 Απριλίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί, όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας Μάριο Θεμιστοκλέους, 16 Απριλίου έως 19 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ομάδα Β, που αφορά πολίτες με καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη κτλ. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά.

Επίσης, στις 21 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ομάδα 55-59 ετών και τους εκπαιδευτικούς και στις 24 Απριλίου για τις ηλικίες 50-54.

Η εμβολιαστική κάλυψη και με τις δύο δόσεις φτάνει αυτή τη στιγμή το 7,5%.

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε πως ο κίνδυνος θανάτου και σοβαρής νόσησης από COVID-19 είναι πολύ μεγαλύτερος από τα περιστατικά θρόμβωσης και θρομβοπενίας σε ηλικίες άνω των 30 ετών.

Όπως τόνισε, πρόκειται για σπάνια περιστατικά και τόνισε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000.

Πρόσθεσε ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον ΕΜΑ, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Επανέλαβε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών και ότι δεν ενδείκνυται λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον εμβολιασμό των παιδιών, θέμα που θα απασχολήσει στο μέλλον.