Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ, ο εκλεκτός του προεδρείου του CDU για να διαδεχτεί τη Μέρκελ

O κύβος ερρίφθη. Ο Άρμιν Λάσετ είναι ο εκλεκτός του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για να διαδεχτεί την Καγκελάριο Μέρκελ.

O πρόεδρος της Βundestag, Bόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε και αυτός υπέρ του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Mπορεί αυτό να ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης της προεδρίας του CDU και ο αντίπαλος του Λάσετ, Χριστιανοκοινωνιστής Μάρκους Ζέντερ, να καραδοκεί, ωστόσο η επιλογή του υποψηφίου της Χριστιανικής Ενωσης για την Καγκελαρία της Γερμανίας εξελίσσεται σε θρίλερ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, έχει πλέον πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας. Aλλά όλα παίζονται…

Αργά το απόγευμα θα συνεδριάσει στο Μόναχο και το προεδρείο των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) το οποίο θα στηρίξει τον Μάρκους Ζέντερ.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, CSU, Μάρκους Ζέντερ, έχει την υποστήριξη πρωτοκλασσάτων Χριστιανοδημοκρατών, όπως επίσης και των Γερμανών πολιτών. Όλες οι δημοσκοπήσεις είναι με το μέρος του, το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι θα κάνει η Μέρκελ και το κόμμα της.

Η ίδια θα στηρίξει τον Λάσετ ή τον Ζέντερ;

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο «ARD», o πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας «τρώει τη σκόνη» του Μάρκους Ζέντερ, καθώς στην τελευταία δηοσκόπηση αποσπά ποσοστό μόλις 19%. Αντιθέτως, ο Βαυαρός πρωθυπουργός εμπνέει αξιοπιστία, καθώς το ποσοστό του αγγίζει το 54%.

Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο n-tv, Λάσετ και Ζέντερ θα κονταροκτυπηθούν για την Καγκελαρία εντός των επόμενων ωρών ή και ημερών.

Τα προεδρεία των αδελφών κομμάτων -των Χριστιανοδημοκρατών και της βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών- θα πρέπει να βρουν μια κοινή συνισταμένη.

Πιθανότατα μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών «CDU» και των Χριστιανοκοινωνιστών «CSU» θα επιλέξουν τον «πλέον κατάλληλο υποψήφιο για το εκλογικό πρόγραμμα» της Χριστιανικής Ένωσης.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», ο Μάρκους Ζέντερ επέμεινε ότι ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης για την Καγκελαρία «θα πρέπει να είναι αποδεκτός από ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας κι όχι μόνον από το κόμμα».

O Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας κι ο ομόλογός του της Βαυαρίας, του πλουσιότερου από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας έχουν ήδη ανταλλάξει πυρά για τον τρόπο που διαχειρίζονται την πανδημία.

Η φήμη του πρώτου, ως αξιόπιστου συνεχιστή της γραμμής Μέρκελ, δέχθηκε ένα πλήγμα στα τέλη του περασμένου μήνα όταν η καγκελάριος επέκρινε τη βραδύτητα του κρατιδίου του στην εκ νέου εφαρμογή περιοριστικών μέτρων παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Ο Ζέντερ δεν έχασε την ευκαιρία, επαινώντας τους χειρισμούς της Μέρκελ κι υποστηρίζοντας ότι η καγκελάριος θα πρέπει να έχει άμεσο ρόλο στη λήψη της απόφασης για το ποιος θα ηγηθεί της κεντροδεξιάς στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. «Δύσκολα θα πετύχει ένας υποψήφιος των CDU και CSU χωρίς την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ»,

τόνισε.

Χθες, πάντως ο Ζέντερ εξέφρασε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την Καγκελαρία, ενόψει των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.