Έκανε το 6×6 ανοδικά το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Μπορεί να μην κράτησε έως το τέλος τις 900 μονάδες, αλλά τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει θετικά για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, βρίσκοντας σήμερα ισχυρές στηρίξεις σε επιλεγμένους τίτλους, καθώς το ήμισυ του ταμπλό του ήταν στο “κόκκινο”.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 897,55 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 893,62 μονάδων (+0,22%) και 903,45 μονάδων (+0,78%). Ο τζίρος ανήλθε στα 89,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 57,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 91 χιλ. τεμάχια.

Έκανε το 6x6 ανοδικά το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,80%, στις 2.173,32 μονάδες, ενώ στο -0,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.288,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,12% στις 594,77 μονάδες.

Rotation… εμπροσθοφυλακής

Αν και η αγορά δεν κατάφερε να κρατήσει τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 903 μονάδων, οι στηρίξεις που έλαβε από την Εθνική, την Τέρνα Ενεργειακή και τα Ελληνικά Πετρέλαια ήταν αρκετές για να διευρύνει το ανοδικό του σερί για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Και αυτό κόντρα στο αρνητικό πρόσημο σχεδόν του ήμισυ του ταμπλό του, με τους πωλητές να δείχνουν αδυναμία να αναλάβουν τα ηνία όλης της αγοράς.

Μπορεί όμως να μην ανακατέλαβε το ψυχολογικό επίπεδο των 900 μονάδων, όμως το ΧΑ κατάφερε σήμερα να κλείσει το καθοδικό χάσμα που είχε επισημανθεί ως η βασική βραχυχρόνια αντίσταση (892 – 885 μονάδες). Στο επίκεντρο, τεχνικά, παρέμεινε και ο τραπεζικός δείκτης, ιδίως λόγω των ακραία αντίρροπων δυνάμεων που εκδηλώνονται το τελευταίο δεκαήμερο. Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στην πρώτη του αντίσταση, πέριξ των 590-600 μονάδων, ενώ ακολουθούν οι 620 και οι 650 μονάδες. Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  570 μονάδες.

Είναι αναγκαία η διόρθωση;

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι ακόμη και μια μικρή διορθωτική κίνηση ίσως είναι φυσιολογική στην παρούσα φάση. Είναι άλλωστε κάτι που επιβάλει και η θεωρία μιας μακροπρόθεσμης ανοδικής πορείας, με την αγορά να πρέπει να αποδείξει το επόμενο διάστημα ότι έχει επανέλθει στο ραντάρ των long χαρτοφυλακίων, αφήνοντας πίσω τους βραχυπρόθεσμους που προκαλούν με τις κινήσεις τους αναταράξεις στην πορεία ανάκαμψης.

Βέβαια, αυτό το στοίχημα μόνο εύκολο δεν είναι, την ώρα που για ακόμη μία φορά οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας είναι επισφαλείς, λόγω της πορείας της πανδημίας. Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, καθώς και η πορεία της πανδημίας, είναι δύο μεταβλητές που εξετάζονται από την αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές, ώστε να συντηρηθεί ο ανοδικός ρυθμός που θα προσελκύσει νέα κεφάλαια στη Λ. Αθηνών.

Υποστηρικτικοί οι αναλυτές

Αυτή η εστίαση που αναζητά από τους ξένους η ελληνική αγορά πάντως υποστηρίζεται από αρκετούς αναλυτές. Σήμερα, η Goldman Sachs εντάσσει στο “καλάθι” των 61 επιλεγμένων μετοxών της στην Ευρώπη και τη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ επαναλαμβάνει τη σύστασή της για overweight θέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και την προτίμησή της για τον κλάδο των ταξιδιών και ψυχαγωγίας, και των επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Επίσης, σε μάκρο επίπεδο, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υπενθυμίζει ότι τα χαμηλά επιτόκια της αγοράς, τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας (περίπου 20% του εκτιμώμενου ΑΕΠ του 2020) σε συνδυασμό με το ευνοϊκό προφίλ χρέους με μακρά περίοδο ωρίμανσης, είναι οι παράγοντες που συνεχίζουν κατά τον οίκο να στηρίζουν το ελληνικό χρέος. Βέβαια, υπενθυμίζει ότι η μείωση του χρέους παραμένει βασικός μοχλός της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει το rating της Ελλάδας εάν το δημόσιο χρέος επανέλθει σε σταθερή πτωτική πορεία από το 2021.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημείωσε κέρδη 5,22%, με την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί με το δικό της +4,44%. Κέρδη 3,71% σημείωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 3,45% και η ΕΥΔΑΠ κατά 2,50%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, Φουρλή και Motor Oil, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Titan, Coca Cola και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς συνέχισε την άσχημη πορεία της κλείνοντας σήμερα με απώλειες 13,54%, με τον Σαράντη να χάνει 2,11%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Eurobank. Χωρίς μεταβολή η Aegean και η ΓΕΚ Τέρνα.