Διπλωματικός «πυρετός» Ελλάδας, Λιβύης, Τουρκίας – Ο ρόλος «κλειδί» της Αιγύπτου

«Φωτιά» έχει πάρει το τρίγωνο Αθήνας – Άγκυρας – Τρίπολης, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει να διεμβολίσει τη στενή σχέση της Τουρκίας με τη Λιβύη. Τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόταν στην Άγκυρα τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, ο Νίκος Δένδιας επισκεπτόταν τη Βεγγάζη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου είχε επαφές τόσο με τον Έλληνα όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο κ. Δένδιας κατά την συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Λιβύης Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ έστειλε μήνυμα απόρριψης του παράνομου τουρκολιβυικού μνημονίου και προώθησης μιας συμφωνίας με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες.

Στις δηλώσεις του ευχαρίστησε μάλιστα τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Λιβύης για τη μη κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από το κοινοβούλιο της χώρας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον ΣΚΑΪ πως το μήνυμα που έχει σταλεί και από το Μέγαρο Μαξίμου και από τον Νίκο Δένδια στη λιβυκή πλευρά είναι πως πρέπει να μην προχωρήσει σε κάτι «ανεπανόρθωτο», όπως θα ήταν μια κύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου από την λιβυκή βουλή. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι υπάρχει στο λιβυκό κοινοβούλιο πλειοψηφία που να στηρίζει τον σφιχτό εναγκαλισμό με την Τουρκία, ωστόσο τα πράγματα είναι ρευστά και η παρουσία της Άγκυρας είναι ισχυρή στη χώρα.

Η φιέστα Ερντογάν και η συνάντηση με τον Λίβυο πρωθυπουργό

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ετοίμασε μια εντυπωσιακή υποδοχή στον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ο οποίος έφτασε στην Άγκυρα μαζί με σχεδόν όλο το υπουργικό του συμβούλιο για να συνάψει νέες συμφωνίες.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019. Επίσης προανήγγειλε την αποστολή 150.000 δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού στη Λιβύη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, από τις επαφές Τούρκων και Λίβυων αξιωματούχων, ξεχωρίζει η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, καθώς ανακοίνωσαν στενή συνεργασία στην εξόρυξη φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου.

Ο ρόλος της Αιγύπτου και οι επαφές με Δένδια και Τσαβούσογλου

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Νίκο Δένδια όσο και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Αίγυπτος έχει αναπτύξει πολύ ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη χώρα μας, ενώ στην προσέγγιση με την Τουρκία παραμένουν «αγκάθια» με κυριότερα τις στενές σχέσεις της Άγκυρας με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους αλλά και την ισχυρή τουρκική παρουσία στη Λιβύη, που ενοχλεί ιδιαίτερα το Κάιρο.
Πηγή: skai.gr