Β. Παπαευαγγέλου: Παραμένει επιβαρυμένο το επιδημιολογικό φορτίο

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σημαντικά επιβαρυμένο και η διασπορά συνεχίζεται, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση. Καταγράφεται, όπως είπε, μεγάλη ενδοοικογενειακή μετάδοση, ενώ έχουμε και μετάδοση και στους εξωτερικούς χώρους.

Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερός και ελάχιστα μειωμένος στο 6,1.

Την επόμενη εβδομάδα, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου ,είναι βέβαιο πως θα έχουμε πολλά κρούσματα λόγω του self test που και αυτός ήταν και ο αρχικός στόχος.

Η επιδημία, συμπλήρωσε, εμφανίζει σταθεροποίηση αλλά σε υψηλό επίπεδο στην Αττική,  όμως στη βόρεια Ελλάδα παρατηρείται καθολική αύξηση των κρουσμάτων.

5.500 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στην Κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται σε όλη την επικράτεια, ενώ είναι μεγάλη και η αύξηση των διασωληνωμένων. Στη Θεσσαλονίκη διπλασιάστηκε μέσα σε είκοσι ημέρες.

Από την πλευρά τους ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως αυξήθηκε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, ενώ αυξήθηκαν και οι νοσηλείες. Στην Αττική καταγράφεται επιβάρυνση της πανδημίας κατά 4% και στη Θεσσαλονίκη κατά 8%.

Βίκυ Κουρλιμπίνη