ΠΑΤΡΑ: Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» για το λουκέτο στο λιανεμπόριο

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, βιοπαλαιστές έμποροι και επαγγελματίες
Οι εξελίξεις είναι πολλές και καταιγιστικές. Από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας που ζήσαμε ένα «σκοτσέζικο ντους» με τα άνοιξε – κλείσε για τα καταστήματά μας, μέχρι την επίσκεψη Πέτσα στην Πάτρα ως και σήμερα, ζούμε με την αγωνία για την επόμενη μέρα των καταστημάτων μας και της επιβίωσής μας, σε μια κατάσταση που συνεχώς δυσχεραίνει. Την Κυριακή, η Κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της δικής μας κατακραυγής, άφησε ένα «παράθυρο ανοιχτό» για τη λειτουργία μας, για να το πάρει πίσω τη Δευτέρα. Την ίδια μέρα, πάλι από τη δική μας πίεση, έσπευσε να ανακοινώσει τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος ειδικού σκοπού για όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω κρατικής εντολής για το Μάη. Τα μέτρα ενίσχυσης που εξήγγειλε για 1000 ευρώ σε κάθε μαγαζί που παραμένει κλειστό είναι “σταγόνα στον ωκεανό” για την επιβίωση μας, καθώς δεν φτάνουν ούτε για τα έξοδα του μήνα Απρίλη. Πολλοί από εμάς χρεωθήκαμε, δανειστήκαμε, δουλέψαμε σκληρά για να ετοιμαστούμε να ανοίξουμε. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση μία μέρα πριν ενημέρωσε ότι θα παραμείνουμε κλειστοί
Την ίδια ώρα, η πραγματικότητα που βιώνουμε επιδεινώνεται μέρα με την μέρα. Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη, για το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, αρνείται να προχωρήσει στα μέτρα που τόσο καιρό ζητάνε οι υγειονομικοί και οι φορείς του λαϊκού κινήματος (86 φορείς στην Πάτρα έχουν υπογράψει το κείμενο) για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και εξαντλεί την επιδημιολογική της πολιτική σε περιοριστικά μέτρα στο λιανικό εμπόριο, ενώ την ίδια ώρα κουνάει το δάχτυλο στο λαό για αυτή την κατάσταση, επικαλείται την “ατομική ευθύνη” και πετά τη γελοιότητα “ότι για την εξάπλωση του ιού φταίνε οι κινητοποιήσεις”.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Ακόμα και πριν το lockdown οι δυσκολίες μας ήταν τεράστιες. Τα έως και σήμερα υποτιθέμενα μέτρα «στήριξης» δεν ανακουφίζουν τα προβλήματα, παρά μόνο τα μεταθέτουν στο μέλλον. Τα λοιπά έξοδα, τα δάνεια, τα νοίκια οι υποχρεώσεις που τρέχουν, μας έχουν φτάσει στα όρια μας! Ως «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ τη Δευτέρα, καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την κατάστασή μας σήμερα, προτείναμε και νέες κινητοποιήσεις.
Απαιτούμε τώρα να ανοίξουν τα μαγαζιά μας, τηρώντας όλα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού! Να πάρει εδώ και τώρα η κυβέρνηση όλα τα μέτρα που ζητούν τόσο καιρό οι υγειονομικοί και οι φορείς του κινήματος, να διεξάγει δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε καταστηματάρχες και προσωπικό, ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε τις επιχειρήσεις μας και να ζήσουμε! Εδώ και τώρα να πάρει μέτρα στήριξης για την κάλυψη των εισοδημάτων που έχουν χαθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, μέτρα για την επόμενη μέρα της πανδημίας!
Έχουμε πια πείρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε. Η οργή και η αγανάκτησή μας να γίνει κινητοποίηση, αγωνιστική διεκδίκηση, οργάνωση της πάλης μας στο σύλλογο μας, με τα υπόλοιπα σωματεία των επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς και με τα υπόλοιπα εργατικά λαϊκά στρώματα. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε. Μόνο έτσι θα δείξουμε την δύναμή μας. Όποτε μπήκαμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και της διαβούλευσης με αυτούς που μας τσακίζουν, το μόνο που καταφέραμε ήταν τι λιγότερα θα χάσουμε. Η νέα κρίση που τσακίζει της ζωές μας δεν ξεχωρίζει επαγγέλματα και κλάδους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας, και τώρα και αργότερα, καθώς η επόμενη μέρα της πανδημίας θα μας βρει σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι πριν, περισσότερη φτώχεια, συσσωρευμένες υποχρεώσεις, λιγότερη δουλειά.
Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι μας φέρνουν αδιαμαρτύρητα!

Η κατάσταση είναι συγκεκριμένη όπως και τα μέτρα που απαιτούμε:
• Εδώ και τώρα να ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της υγείας, να γίνουν δωρεάν συνεχόμενα τεστ σε καταστηματάρχες και προσωπικό ώστε να διαφυλαχτεί η υγείας τους και των πελατών τους.
• Να δοθεί άμεσα (μέσα στον Απρίλη) σε όλους τους επαγγελματίες και τις πλειττόμενες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, έκτακτο επίδομα ειδικού σκοπού σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός, με προτεραιότητα τις μικρές επιχειρήσεις, για κάθε μήνα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Ταυτόχρονα επισπρόσθετη οικονομική ενίσχυση για την επανεκκίνιση των εμπορικών καταστημάτων.
• Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
• Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
• Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
• Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
• Να διαγράφουν τα χρέη για τον κλάδο υγείας, να καταργηθεί η εν λόγω εισφορά, οι δαπάνες για την υγειά να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό
• Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
• Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
• Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
• Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας:
• Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ .
• Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
• Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για να ξαναλειτουργήσουν τα σχολεία.
• Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα την πανδημία. Να μπει τέρμα στην καταστολή.
• Να επαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» που έκλεισε με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και παραμένει κλειστό και σήμερα με ευθύνη της σημερινής με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού Θεραπευτηρίου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ», των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων χωρίς καμία αποζημίωση και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΒΕ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΤΡΑΣ