Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

 

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Φέτος, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, έχει νόημα να γιορτάσουμε αυτή τη μέρα, όχι με σημαιάκια και τυμπανοκρουσίες, ούτε με υποκριτικά χειροκροτήματα στα μπαλκόνια. Νομίζω πως απλά, πρέπει να αναλογιστούμε την αξία του υπέρτατου αγαθού της υγείας και να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι να μην θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.
Η υγεία και η πρόσβαση στις υπηρεσίες που την υποστηρίζουν ή την θωρακίζουν, πρέπει να αποτελεί δημόσιο αγαθό για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας και πολιτικών φρονημάτων. Θα περίμενε κανείς πως αυτή η διαπίστωση, εν έτη 2021, θα έπρεπε να είναι τόσο δεδομένη, ώστε να μην χρειάζεται καν να ειπωθεί. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα έρχεται να μας διαψεύσει. Αυτή τη στιγμή 100 περίπου συμπολίτες μας περιμένουν διασωληνωμένοι πρόχειρα εκτός ΜΕΘ, δίνοντας έναν άνισο αγώνα για την ζωή τους, οι γιατροί του Εθνικού μας συστήματος υγείας, έχοντας σηκώσει ένα αβάσταχτο φορτίο στις πλάτες τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με τιμωρητικές συμπεριφορές στην περίπτωση που τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν για τον Γολγοθά που ζουν και όλοι εμείς αισθανόμαστε στο πετσί μας την ανασφάλεια και τον φόβο που καλλιεργείται από την αλλοπρόσαλλη στάση των κυβερνόντων σχετικά με το θέμα της πανδημίας καθώς και από όλα όσα αποφασίζονται και υλοποιούνται την περίοδο αυτή σε κάθε πιθανό τομέα της δημόσιας ζωής για εμάς, χωρίς εμάς.
Σήμερα τόσο η σωματική, όσο και η ψυχική υγεία όλων μας έχει κλονιστεί. Αισθανόμαστε πως βαδίζουμε προς ένα αβέβαιο και ζοφερό μέλλον. Όμως δεν είναι έτσι. Δεν πρέπει να είναι. Η ιστορία έχει δείξει πως ακόμη και οι πιο μαύρες σελίδες της κάποια στιγμή τελειώνουν. Η αλλαγή θα έρθει, αρκεί να μην υποκύψουμε μοιρολατρικά σε όσα συμβαίνουν. Αρκεί να μην κάνουμε εκπτώσεις σε ιδανικά και αξίες. Η δημοκρατία και η αλληλεγγύη είναι η λύση και η Αριστερά θα πρέπει να δείξει το δρόμο.
Με σχέδιο και όραμα θα πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για κάθε πολίτη. Θα πρέπει να παλέψουμε ενάντια στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για ένα «αχρείαστο» δημόσιο Σύστημα Υγείας, θα πρέπει να απαιτήσουμε να αντιμετωπίζονται τα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως στην σημερινή συγκυρία τα εμβόλια κατά της COVID-19, σαν δημόσιο αγαθό, θα πρέπει ακόμα να εξασφαλίσουμε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης για όλους εμάς με όχημα μια αειφόρο δίκαιη ανάπτυξη. Ας φροντίσουμε τα δύο μας σπίτια, το σώμα μας και τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Το μέλλον μας ανήκει, ας το διεκδικήσουμε.

ΣΣ: Η Αγγελική Τσονάκα είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας