Νέο ρεκόρ για τον Stoxx600

Άνοδο κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη με τον Stox600 να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό, στον απόηχο των διαβεβαιώσεων της αμερικανικής Federal Reserve ότι δεν θα βιαστεί να αλλάξει την πολιτική της, παρά την ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του επικεφαλής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ στο συνέδριο του ΔΝΤ, ο οποίος θα αναφερθεί στις προοπτικές της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Εξάλλου, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η πανδημία και τα σχετικά μέτρα περιορισμού θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Μιλώντας στη 43η συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η σταδιακά άρση των μέτρων περιορισμού θα βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή, ώθηση στην οικονομία συνεχίζουν να δίνουν τα έκτακτα μέτρα νομισματικής τόνωσης, η δημοσιονομική στήριξη και η ανάκαμψη της ζήτησης από το εξωτερικό, όπως επισήμανε.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,60% σημειώνοντας νέο ρεκόρ στις 436,86 μονάδες. Τα κέρδη οδήγησαν οι κλάδοι υγείας, τροφίμων και ποτών, τεχνολογίας και κοινής ωφέλειας με άνοδο 1,1%, ενώ ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησε κατά 1,9%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε μικρή άνοδο της τάξης του 0,17% στις 15.202,68 μονάδες, αντλώντας ώθηση από τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι παραγγελίες για τον μεταποιητικό τομέα, την “ατμομηχανή” της γερμανικής οικονομίας, αυξήθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,57% στις 6.165,72 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 είχε κέρδη 0,83% κλείνοντας στις 6.911,16 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,66% στις 24.576,51 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,47% στις 8.637,80.

Ως προς τις μετοχές, την Πέμπτη καταγράφηκαν λίγες σημαντικές μεταβολές, με την ισπανική φαρμακευτική εταιρεία Grifols να σημειώνει άνοδο 4,5% και να ηγείται του Stoxx 600, ενώ η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Direct Line Group υποχώρησε κατά  5,1%.

Στα μάκρο, στη Γερμανία αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι βιομηχανικές παραγγελίες λόγω της μεγάλης εγχώριας ζήτησης, σύμφωνα με τα στοιχεία πουανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.