Χρηματιστήριο: Με μικρά κέρδη επιβεβαίωσε τις 880 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κατάφερε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών να κρατήσει το θετικό του πρόσημο κυριολεκτικά στο τέλος, απορροφώντας τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν από επιλεγμένους τίτλους, αλλά και τη νευρικότητα που συντηρούν οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 884,77 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 880,06 μονάδων (-0,06%) και 886,15 μονάδων (+0,85%). Ο τζίρος ανήλθε στα 76,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 52,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 703 χιλ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Με μικρά κέρδη επιβεβαίωσε τις 880 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,36%, στις 2.139,16 μονάδες, ενώ στο +0,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.272,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 574,75 μονάδες.

Οι πιέσεις στην Πειραιώς

Οι εξελίξεις αναφορικά με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς εξακολουθούν να επηρεάζουν την αγορά, η οποία προσπαθεί να κρατηθεί στα πολύμηνα υψηλά της, χωρίς να ανακόψει τις εύλογες διορθωτικές κινήσεις που εκδηλώνονται σε αρκετούς τίτλους. Και δυστυχώς οι κινήσεις των υφιστάμενων μετόχων στη μετοχή, δεδομένου και του dilution που θα υποστούν, θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν την αγορά εωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στα τέλη του Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.

Βέβαια, τις τελευταίες εβδομάδες ο κλάδος δείχνει να μπορεί να διαφοροποιηθεί από τη μεγάλη πτώση της Πειραιώς (ο συντελεστής βαρύτητας της μετοχής της Πειραιώς έχει συρρικνωθεί υπερβολικά εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της), αν και η μεταβλητότητα δεν λείπει. Και σε αυτή θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι οι τρεις συστημικές τράπεζες έχουν οδηγήσει την πορεία του Γενικού Δείκτη προς τις 880 μονάδες, με τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών να μην λείπουν από την “ημερήσια διάταξη”.

Προς ανάλωση των αγοραστικών δυνάμεων στις στηρίξεις

Όπως επισημαίνεται από χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, τις τελευταίες ημέρες η εικόνα του ΧΑ εμφανίζει δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: το πρώτο είναι το stock picking σε τίτλους που επωφελούνται από την επικείμενη εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις κινήσεις – αντίβαρα στις πιέσεις συγκεκριμένων τίτλων. Έτσι βλέπουμε πολύ μικρά βήματα για τον Γενικό Δείκτη, συνάρτηση των υπεραποδόσεων τίτλων, αλλά και των έντονων πιέσεων σε λίγους.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε σήμερα να διακρατήσει τις 880 μονάδες, οι οποίες δεν αποτελούν κάτι παραπάνω από ένα ψυχολογικό σκαλοπάτι που συντηρεί την επαφή με την αντίσταση των 885 – 890 μονάδων. Η αντίσταση αυτή είναι δύσκολο να δοκιμαστεί όταν ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε τέτοιον “αναβρασμό”, αλλά μέχρι τώρα η αγορά έχει δείξει ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τις άμυνες, κυρίως από τον ενεργειακό κλάδο.

Η αντίσταση αυτή θα απαιτήσει αυξημένα συναλλακτικά δεδομένα και πιθανόν περισσότερο χρόνο, ενώ θα πρέπει να μην υπάρξουν εξωγενείς διαταραχές στο περιβάλλον, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ικανές να διαταράξουν την επενδυτική ψυχολογία. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι και οι εγχώριοι αναλυτές που θεωρούν ότι πιθανόν να χρειαστεί ο γενικός δείκτης ένα pullback μέχρι τη ζώνη των 860 μονάδων, το οποίοι θα ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ ηγήθηκε από την αρχή της συνεδρίασης με το +3,90% που σημείωσε, με την Aegean και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με +2,48% και +2% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Coca Cola και Βιοχάλκο, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Εθνική, Ελλάκτωρ, Titan και Σαράντης.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 18,8%, διακινώντας μάλιστα το 40% του όγκου της αγοράς, με τη ΓΕΚ Τέρνα και την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν στο -2,51% και -2,1% αντίστοιχα. Οι απώλειες του Μυτιληναίου έφτασαν στο 1,06%, με τις Jumbo, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια να είναι χαμηλότερες του 1%. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Φουρλής και Λάμδα.