Βρήκε στηρίξεις για τις 880 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με ισχυρές στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση να διατηρήσει τον ανοδικό του ρυθμό, απορροφώντας αποτελεσματικά τις επιλεκτικές πιέσεις σε συγκεκριμένους τίτλους, αλλά και τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών σε αρκετούς.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 881,49 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 875,91 μονάδων (-0,13%) και 884,50 μονάδων (+0,85%). Ο τζίρος ανήλθε στα 86,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 65 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 8,4 εκατ. τεμάχια.

Βρήκε στηρίξεις για τις 880 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,64%, στις 2.131,47 μονάδες, ενώ στο +0,73% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.267,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,66% στις 573,73 μονάδες.

Όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης έκλεισε χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, καθώς μετά τις 15:00 (όπως και χθες) όλο και περισσότεροι πωλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο ταμπλό. Ωστόσο, σήμερα ο γενικός δείκτης έκλεισε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 880 μονάδων, με την απόσταση από την αντίσταση των 885-890 μονάδων να μειώνεται, έστω και με πολύ αργό ρυθμό.

Βέβαια σήμερα, η αγορά, μετά τις 16:00 είχε στρέψει την προσοχή της στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, με τη μετοχή μάλιστα να διευρύνει τις απώλειές της στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης σε διψήφια ποσοστά. Η αγορά ήλπιζε σε μεγαλύτερη στήριξη των υφιστάμενων μετόχων, με τους όρους φυσικά να μην αλλάζουν από αυτά που ήδη γνώριζε η αγορά για τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Πάντως, αν και οι εξελίξεις στην Πειραιώς σαφώς επηρέασαν και θα επηρεάζουν τον τραπεζικό κλάδο, η διαφοροποίηση των άλλων μετοχών του κλάδου έδωσε σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, αν και οι αναταράξεις δεν λείπουν. Το ερωτηματικό βέβαια είναι εάν αυτές εξελίξεις επηρεάσουν την πορεία της αγοράς τις επόμενες ημέρες και το στοίχημα του γενικού δείκτη να επιβεβαιώσει την τμήση με μια κίνηση άνευ επιστροφής πάνω από τις 870 μονάδες, εξέλιξη που σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο της Aenaon Markets θα απελευθερώσει για τα καλά τον Γενικό Δείκτη από τα βαρίδια του παρελθόντος, ανοίγοντας, έτσι, το έδαφος για την πραγματοποίηση νέων υψηλών 6ετίας με τη δραπέτευσή του πάνω από τις 950 μονάδες. Τώρα, στο ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που θα οδηγήσουν την κούρσα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα επόμενα χρόνια, η απάντηση, σύμφωνα με τον ίδιο, φαντάζει εύκολη τουλάχιστον για την πρώτη φάση της ανόδου, αρκεί κάποιος να διαβάσει και να αναλύσει σε βάθος το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” με τους πυλώνες και τους άξονες που αναδεικνύει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πληθήνουν τα σημάδια ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει αρχίσει και οι αναλυτές που προβλέπουν ένα ισχυρό δεύτερο εξάμηνο για τη χώρα θα επιβεβαιωθούν. Όπως μάλιστα επισήμανε σήμερα και η ING, αν και για το σύνολο του 2021 ο πήχης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κρατηθεί χαμηλά, κυρίως λόγω της μεγάλης ύφεσης που αναμένεται στο α’ τρίμηνο, ωστόσο το β’ εξάμηνο αναμένεται εντυπωσιακό,  με την οικονομία να αρχίζει να “ανεβάζει” ρυθμούς από το τρέχον β’ τρίμηνο και την ανάκαμψη να κορυφώνεται στο  γ’ και το δ’ τρίμηνο.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ και Eurobank ξεχώρισαν σήμερα με το +3,83% και το +3,66% που κατέγραψαν αντίστοιχα, με την Alpha Bank να κλείνει στο +2,53%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Βιοχάλκο, Motor Oil, Coca Cola και Σαράντης, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και Titan.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 10,93%, με τις Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα να την ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Φουρλής, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Jumbo και ΟΤΕ.