Πολάκης: Ζητήσατε γνώμη για το ποιοι θα διασωληνωθούν – Γεραπετρίτης: Λέτε ψέματα

Σύγκρουση Γεραπετρίτη – Πολάκη για την επιτροπή βιοηθικής και τις ΜΕΘ – Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τον Παύλο Πολάκη για διασπορά ψευδών ειδήσεων – Τι υποστήριξε ο κ. Πολάκης

Για διασπορά ψευδών ειδήσεων στο κρίσιμο ζήτημα των διασωληνώσεων κατηγόρησε τον Παύλο Πολάκη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η σύγκρουση έγινε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την επιλογή Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον υπουργό ισχυριζόμενος πως το προηγούμενο διάστημα ο κ. Γεραπετρίτης ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής Βιοηθικής να γνωμοδοτήσουν για την διαδικασία διαλογής ασθενών με covid – 19 πριν την εισαγωγή τους σε κλινικές ΜΕΘ. «Μου είπε μέλος της επιτροπής ως ο κ. Γεραπετρίτης τους ζήτησε να δώσουν γνώμη για το ποιοι θα διασωληνώνονται και ποιοι όχι» υποστήριξε ο κ. Πολάκης με τον υπουργό να αντιδρά έντονα κάνοντας λόγο για φαιδρά ψεύδη.

Ο διάλογος έχει ως εξής:

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: … Έμαθα, ότι είχατε ζητήσει πρόσφατα από την Επιτροπή Βιοηθικής και μετά από την ατυχέστατη δήλωσή σας περί των 5.000 ΜΕΘ «θα είχαμε και παραπάνω νεκρούς» -και μιλώ πολύ συγκεκριμένα και πολύ επιστημονικά και θα το δείτε και στην πορεία – να πάρουν θέση για τη διαλογή των ασθενών με Covid που θα διασωληνώνονταν.

Είχατε ζητήσει κάτι τέτοιο;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Δεν ισχύει αυτό.

Όχι.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Εμένα με ενημέρωσαν ότι υπάρχει στα πρακτικά της Επιτροπής τέτοια δική σας πρόταση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Για μία ακόμα φορά παραπληροφορείτε, κύριε Πολάκη.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Λοιπόν, εγώ σας λέω την πληροφόρηση που έχω και είναι επίσημη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Καλό είναι να την διασταυρώνουμε την πληροφόρηση.

Έχετε κάποιο έγγραφο να καταθέσετε;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Από ό,τι μου είπαν είναι στα πρακτικά της Επιτροπής.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ (Υπουργός Επικρατείας)«Από ό,τι μου είπαν», κύριε Πολάκη;

Παρακαλώ να καταθέσετε έγγραφο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Ναι, «από ό,τι μου είπαν».

Να το διαψεύσετε, λοιπόν, εσείς, κύριε Γεραπετρίτη, γιατί εμένα μου είπε μέλος της Επιτροπής ότι τους ζητήσατε να σας κάνουν εισήγηση για τη διαλογή των ασθενών με Covid -19 που θα διασωληνώνονταν, μετά την ατυχή σας δήλωση και σας απάντησαν ότι αυτό είναι δουλειά, όπως ορθώς έπραξαν, των εντατικολόγων που είναι στις ΜΕΘ και των γιατρών που είναι υπεύθυνοι στις κλινικές Covid-19 και δεν μπορεί να βγάλει ούτε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας οδηγίες, αλλά μόνο συμβουλές. […] Επίσης, θα ήθελα την άποψή σας, σε σχέση με το θέμα αυτό που εμένα με πληροφόρησαν ότι ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε στην Επιτροπή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Είναι ντροπή, κύριε Πολάκη, το διέψευσα και το επαναλαμβάνετε.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Επιμένετε, ο κ. Ανδρέας Καραμπίνης, εντατικολόγος, μέλος της προηγούμενης Επιτροπής Βιοηθικής. Μην μου κάνετε τον ανήξερο εμένα. Εγώ δεν μιλώ, αν δεν ξέρω, κύριε Γεραπετρίτη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Λυπούμαι που θα ξεκινήσω από το αυτονόητο για την αποκατάσταση της τιμής και του ονόματός μου. Ο κύριος Πολάκης προσήλθε για μία ακόμη φορά με την εργαλειοθήκη ψευδών ειδήσεων τις οποίες κομίζει, ίσως στην περίπτωση αυτή υπερέβαλε λίγο κατέγραψε ότι υπάρχει στα πρακτικά της Επιτροπής καταγεγραμμένη πρόταση εκ μέρους μου για την διεξαγωγή έρευνας και γνώμης για το ζήτημα αυτό, πράγματα τα οποία είναι απολύτως ανυπόστατα. Είναι πραγματικά πάρα πολύ λυπηρή αυτή η εικόνα και προφανώς, δεν κάθισε εδώ ο κύριος Πολάκης να ακούσει τον αντίλογο διότι είναι του ψεύδους λόγου αλλά όχι του ορθού αντιλόγου. Ίσως, θα έπρεπε αντί για Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής κάποια στιγμή να εισάγουμε στη Βουλή και μία Επιτροπή απλής ηθικής εν τέλει. Είναι πραγματικά λυπηρό διότι πάνω απ’ όλα αποθαρρύνει ανθρώπους σαν την κυρία Βαγενά, για να προσέλθουν να βοηθήσουν την πατρίδα. Λυπάμαι πολύ