Moderna: Βάσει χρονοδιαγράμματος οι παραδόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη

Η Moderna θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παραδόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί, ανακοίνωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, μετά τις αναφορές περί καθυστερήσεων στις παραδόσεις προς τη Γερμανία.

“Η Moderna έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει όλες τις τριμηνιαίες συμβάσεις παράδοσης που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με μεμονωμένα κράτη μέλη”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στο Reuters.

“Οι παραδόσεις του Απριλίου κινούνται εντός χρονοδιαγράμματος και θα καλύψουν το εύρος των δόσεων που είχαν προηγουμένως κοινοποιηθεί στις κυβερνήσεις”, πρόσθεσε.

Άρθρο του Business Insider στα γερμανικά ανέφερε ότι η παράδοση έως και 878.400 δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Moderna που έχει προγραμματιστεί μεταξύ 26 Απριλίου έως 2 Μαΐου ενδεχομένως να μην πραγματοποιηθεί, επικαλούμενο πηγές από το γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τυχόν προβλήματα στις παραδόσεις, η Moderna δήλωσε ότι “δεν ακυρώνει τις αποστολές παράδοσης, αλλά μπορεί μερικές φορές να προχωρήσει σε αναθεώρηση για τις παραδόσεις, βάσει της πορείας παραγωγής του εμβολίου”.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας από τη μεριά του ανέφερε ότι η Moderna δεν είχε κοινοποιήσει κάποια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

Η Moderna αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το μηνιαίο εύρος των δόσεων που προορίζονται για την Ευρώπη, αν και παλαιότερα έχει επιβεβαιώσει ότι το 2021 οι παραδόσεις θα περιλαμβάνουν 160 εκατομμύρια δόσεις για την ΕΕ και 17 εκατομμύρια δόσεις για τη Βρετανία. Παγκοσμίως, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμευτεί να διανείμει τουλάχιστον 700 εκατομμύρια δόσεις φέτος.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα εμβολίων στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν στο προσκήνιο αφού τα προγράμματα εμβολιασμού τα κράτη μέλη της Ένωσης από την αρχή προχωρούν με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ενώ οι μεταλλάξεις του κορονοϊού εξαπλώνονται ραγδαία, εντείνοντας την ανάγκη άμεσης επιτάχυνσης της εμβολιαστικής προσπάθειας.