Τουρκία : Το Ανώτατο Δικαστήριο προδιέγραψε… την τύχη των συλληφθέντων «πραξικοπηματιών»

Πριν σχεδόν ξεκινήσουν οι νομικές διαδικασίες σε βάρος των συλληφθέντων τούρκων απόστρατων, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ήδη τους καταδίκασε με ανακοίνωσή του, στο όνομα της… ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της ασφάλειας του κράτους.

«Θα πράξουν τα νομικώς δέοντα»

Προδιαγράφοντας ουσιαστικά τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσής τους, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε χθες Δευτέρα ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνει ότι οι δικαστικοί φορείς «εις το όνομα του τουρκικού έθνους, με ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο και στο πλαίσιο των νόμων, θα πράξουν τα νομικώς δέοντα».


Το Ανώτατο Δικαστήριο (φωτογραφία από τη yenisafak)

«Κάθε εξουσία της οποίας η δομή δεν στηρίζεται στη συνταγματική και νόμιμη αρμοδιότητα και θέτει στο στόχαστρό της τη λαϊκή βούληση, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν έδειξαν ότι αυτοί που χαίρονται για τα πραξικοπήματα, τα τελεσίγραφα και την κηδεμονία, διαλύονται από τη μεγάλη διορατικότητα και τον απαράμιλλο ηρωισμό του έθνους μας» αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας στην ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα yenisafak στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Και προσθέτει πως «Οι δικαστικοί φορείς εις το όνομα του τουρκικού έθνους, με ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο και στο πλαίσιο των νόμων, θα πράξουν τα νομικώς δέοντα, απέναντι σε κάθε είδους επέμβαση που στρέφεται κατά της ασφάλειας του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας, κατά της συνταγματικής και δημοκρατικής τάξης και των προσωπικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Και ο Ακάρ

Στην «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» είχε αναφερθεί και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ στη διάρκεια της συνάντησής του χθες με οργανώσεις απόστρατων αξιωματικών.

Η τουρκική δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας, αναφερόμενος στην κοινή δήλωση των 104 απόστρατων ναυάρχων.

«Είναι σαφές» τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ πως «η δήλωση δεν ωφελεί σε τίποτα άλλο παρά να βλάψει τη δημοκρατία μας, να επηρεάσει αρνητικά το ηθικό του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεών μας και να κάνει τους εχθρούς μας ευτυχείς».


Ο Χουλουσί Ακάρ (φωτογραφία Reuters)

«Οπως ορίζεται στο Σύνταγμα, η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό, κοινωνικό κράτος δικαίου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να γίνουν εργαλείο για τις προσωπικές φιλοδοξίες κανενός», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το sigmalive.com, το οποίο επικαλείται το ΚΥΠΕ.

«Εκείνοι που δεν βλέπουν, που δεν θέλουν να δουν τα επιτεύγματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, είναι τυφλωμένοι από φιλοδοξία, εμπάθεια και φθόνο» κατέληξε.