Τουρκία: Συνελήφθη ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», υπό το…φόβο πραξικοπήματος Πηγή: Reporter.gr

Συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας (5/4) στο σπίτι του ο απόστρατος ναύαρχος Τζέμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» του διαχρονικού τουρκικού δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα».

Τη σύλληψη μετέτεδωσε η ιστοσελίδα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, ενώ λίγο αργότερα την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτηση στο twitter η σύζυγός του Ρενγκίν Γκιούρντενιζ, η οποία ανέφερε ότι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην κατοικία τους λίγο πριν τις 6.30 πμ και συνέλαβαν το σύζυγό της.

Ο Γκιουρντενίζ ήταν ανάμεσα στους 104 απόστρατους ρατιωτικούς οι οποίοι με κοινή τους δήλωση προειδοποίησαν για την απειλή, που όπως υποστηρίζουν συνιστά το σχέδιο της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» για τη Συνθήκη του Μοντρέ, που εγγυάται την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου.

Στην επιστολή οι στρατιωτικοί ζητούσαν από τον Ερντογάν να μην απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού κράτους.

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», με τις πληροφορίες από την Τουρκία να αναφέρουν πως η σύλληψή του έγινε υπό το φόβο νέας απόπειρας πραξικοπήματος.

 

Πηγή: Reporter.gr