Ισόβιος πρόεδρος: Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που του επιτρέπει να μείνει στο Κρεμλίνο μέχρι το 2036

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που θα μπορούσε να τον κρατήσει στο Κρεμλίνο μέχρι το 2036, δήλωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Η νομοθεσία του επιτρέπει να διεκδικήσει δύο ακόμη εξαετείς θητείες μόλις λήξει η τρέχουσα θητεία του το 2024. Αυτό συμβαίνει μετά τις αλλαγές που έγιναν στο Σύνταγμα της Ρωσίας πέρυσι.

Αυτές οι αλλαγές υποστηρίχθηκαν σε δημοψήφισμα το περασμένο καλοκαίρι και θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον Πούτιν, 68 ετών, να παραμείνει στην εξουσία μέχρι την ηλικία των 83 ετών. Επί του παρόντος υπηρετεί τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του ως πρόεδρος και την τέταρτη του συνολική.

Η μεταρρύθμιση, την οποία οι επικριτές αποκάλεσαν συνταγματικό πραξικόπημα, έγινε με μια σειρά από άλλες τροπολογίες που αναμένεται να συγκεντρώσουν λαϊκή υποστήριξη, όπως μια ενίσχυση της προστασίας των συντάξεων.

Ο νόμος που υπογράφηκε από τον Πούτιν περιορίζει κάθε μελλοντικό πρόεδρο σε δύο θητείες, αλλά “μηδενίζει¨ ουσιαστικά τη θητεία του. Απαγορεύει σε οποιονδήποτε κατέχει αλλοδαπή ιθαγένεια να τρέξει για το Κρεμλίνο.

Η νομοθεσία ψηφίστηκε στα Άνω και Κάτω σώματα της Βουλής τον περασμένο μήνα.