Άδικη απόφαση για τον εμπορικό κόσμο της Αχαΐας

 

Έχω τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη δημοσίως πως κύρια προφύλαξη για την αποφυγή εξάπλωσης της επιδημίας μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμών, είναι η προσωπική υγιεινή, η καθολική χρήση μάσκας, η αποφυγή συναθροίσεων, και αναλόγως των περιπτώσεων η επιβολή lockdown σε διαβάθμιση.
Το lockdown με την απόλυτη έννοια δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα.
Ο κόσμος κυκλοφορεί ελεύθερα, συγχρωτίζεται, διασκεδάζει σε υπαίθρια party, η δε πολιτεία αδυνατεί να διασφαλίσει την τήρηση των μέτρων.
Στην περιοχή μας είμαστε σε κατάσταση περιορισμού από το Νοέμβριο. Το λιανεμπόριο άνοιξε κάποια χρονική περίοδο στις εορτές και δεν παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων εκείνη την περίοδο στην Αχαΐα, προφανώς γιατί προς τιμή τους, οι καταστηματάρχες και οι πολίτες τήρησαν όλους τους κανόνες όπως όριζε το πρωτόκολλο.
Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αχαΐα παρατηρείται τις τελευταίες έξι εβδομάδες με το λιανεμπόριο κλειστό.
Εφόσον υπάρξουν κανόνες λειτουργίας και τηρηθούν, ποιος ο λόγος καταδίκης του εμπορικού κόσμου σε περαιτέρω οικονομικό μαρασμό, όταν μάλιστα το λιανεμπόριο δεν έχει τύχει της ίδιας στήριξης όπως η εστίαση;
Ποιος ο λόγος διάκρισης της Αχαΐας σε σύγκριση με την Αττική όπου ο μέσος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι μεγαλύτερος;
Τι άλλαξε από την αρχική σας αναγγελία και εξαιρέθηκε η Αχαΐα;
Κύριοι, έστω και την ύστατη στιγμή οφείλεται να αναθεωρήσετε την απόφαση σας.
Ή κλειστό λιανεμπόριο σε όλη την Ελλάδα με οικονομική στήριξη των εμπόρων ή ανοιχτό παντού με κανόνες και επαναξιολόγηση της υγειονομικής κατάστασης.”

Η κυρία Κατερίνα Σολωμού, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων