Η λίστα μετοχών του Χ.Α. με σύσταση: “Αγοράστε”

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Το δύσκολο πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι πλέον πίσω μας και, όπως ευρέως εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ξεκινά από το τρέχον δεύτερο τρίμηνο και θα κορυφωθεί στο τρίτο και πολύ κρίσιμο τρίμηνο του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, τα διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν ήδη χαράξει τη στρατηγική τους για το επόμενο εξάμηνο, κοιτώντας τις μετοχές εκείνες που αναμένεται να κερδίσουν από το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και την επιστροφή του τουρισμού. Οι ξένοι οίκοι εμφανίζονται γενικότερα θετικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς αναμένεται επιτάχυνση της διάθεσης των εμβολίων ήδη από τον Απρίλιο, ενώ το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και τα αποτελέσματα χρήσης 2020 που ανακοινώνουν οι ελληνικές εισηγμένες, έχουν δημοσιοποιηθεί εκθέσεις από τους διεθνείς αναλυτές-οίκους (όπως Jefferies, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Axia, Wood), οι οποίες και αποκαλύπτουν τις θετικές τους… διαθέσεις τους για τις ελληνικές μετοχές. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν ότι το story της ανάκαμψης της Ελλάδας θα ξεχωρίσει σύντομα, χάρη στον τουρισμό, και εντοπίζουν τις μετοχές εκείνες που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο.

Πρωταθλητής των αποδόσεων διεθνώς τον Μάρτιο το Χ.Α.

Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, οι εταιρικές συμφωνίες, οι εκδόσεις ομολόγων και τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2020 των εισηγμένων έχουν ήδη ωθήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών στο Χ.Α., κάτι που έχει αποτυπωθεί στη συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία το τελευταίο διάστημα κινείται κοντά ή πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία ξεκινά πλέον, η υψηλότερη από την αναμενόμενη κινητικότητα στον κλάδο του τουρισμού, η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., η περαιτέρω πρόοδος των ελληνικών τραπεζών στα NPEs αναμένεται να διατηρήσουν την ελληνική αγορά στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταθούν και τα διαδικτυακά roadshows, τα οποία και θα αποκαλύψουν τις προθέσεις των funds για το ελληνικό story.

Άλλωστε, τα παραπάνω αποτυπωθήκαν και στην υπεραπόδοση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τον μήνα Μάρτιο, το οποίο σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς. Παράλληλα, “νίκησε” την παράδοση που θέλει τον Μάρτιο να αποτελεί έναν δύσκολο μήνα για τις ελληνικές μετοχές (τα τελευταία 22 χρόνια εμφάνιζε 15 αρνητικά πρόσημα, με μέση μηνιαία απόδοση -2,55%) και κατέγραψε τις ισχυρότερες αποδόσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μηνιαία άνοδο της τάξης του 9,17%, με σημαντική υπεραπόδοση των τραπεζών, καθώς ο κλαδικός δείκτης σκαρφάλωσε κατά 14,7%.

Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο το Χ.Α. είχε καταγράψει κέρδη της τάξης του 5,73%, μετά τη “βουτιά” κατά 7,36% που είχε σημειώσει τον Ιανουάριο. Τον περασμένο Δεκέμβριο τα μηνιαία κέρδη ήταν 9,78%, ενώ τον Νοέμβριο –μετά και τις ειδήσεις για τα εμβόλια– ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει εντυπωσιακό ράλι 29,4%.

Όπως σημείωσε και η Deutsche Bank, τα κέρδη του 9,2% για τον Γενικό Δείκτη ήταν τα υψηλότερα διεθνώς, με τον γερμανικό DAX να ακολουθεί πολύ κοντά, ενώ ο FTSE MIB της Ιταλίας ήρθε τρίτος διεθνώς με κέρδη κοντά στο 8%. Το γεγονός ότι το μικρό Χ.Α. κατάφερε να ξεχωρίσει και πάλι διεθνώς είναι κάτι που σίγουρα δεν αφήνει… αδιάφορα τα μεγάλα χαρτοφυλάκια, τα οποία είχαν προτιμήσει το 2020 να μείνουν εκτός της αγοράς λόγω του σοκ της πανδημίας.

Jefferies: Tα top picks και οι survivors

Ελλάδα συνεχίζει να ψηφίζει η Jefferies, ένας οίκος ο οποίος εδώ και ένα αρκετά μεγάλο διάστημα τοποθετεί την έκθεση στη χώρα μας ως ένα από τα κορυφαία στοιχήματα διεθνώς εν όψει του reopening. Όπως σημείωσε σε νέα έκθεσή της, η αργή διάθεση των εμβολίων και τα διαδοχικά lockdown έχουν υπονομεύσει την επενδυτική ψυχολογία στην Ευρώπη και τις αποδόσεις της αγοράς μετοχών, ωστόσο σύντομα “οι νικητές των αποδόσεων του προηγούμενου διαστήματος θα έρθουν τελευταίοι, και οι χαμένοι πρώτοι”. Το μάθημα, όπως τονίζει, που αντλήθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι ότι, μόλις κερδίσει έδαφος το momentum εμβολιασμού, η αγορά μετοχών θα αποτιμήσει  πολύ γρήγορα το άνοιγμα του κλάδου των υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος επαναλαμβάνει την πολύ θετική του άποψη για τις ελληνικές μετοχές, επισημαίνοντας ότι τα κέρδη ανά μετοχή στην Ελλάδα θα αυξηθούν με υπερδιπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τη Wall Street στο επόμενο 12μηνο. Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα αναμένεται αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή της τάξης του 59%, ενώ στις ΗΠΑ 23%. Παράλληλα, αναφέρει ότι η μερισματική απόδοση της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται στο 3,8%, που είναι και η υψηλότερη στην Ευρωζώνη, έναντι 2,67% σε μέσο όρο στην περιοχή.

Η Jefferies τοποθετεί τη μετοχή της Coca-Cola στις κορυφαίες της επιλογές από την Ελλάδα, ενώ θεωρεί πως οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να είναι μεταξύ εκείνων των τραπεζών που θα υπεραποδώσουν διεθνώς από την επιστροφή του τουρισμού στην οδό της κανονικότητας. Παράλληλα, συνεχίζει να διατηρεί το καλάθι των μετοχών-survivors του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στο οποίο τοποθετεί τις Jumbo, EXAE, OTE και Motor Oil και οι οποίες, όπως επισημαίνει, έχουν καταφέρει να επιβιώσουν από τις πρόσφατες κρίσεις.

BofA: Οι νικητές του τουρισμού

Στις πέντε κορυφαίες της επιλογές από την περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής που θα επωφεληθούν περισσότερο από την ανάκαμψη του τουρισμού τοποθετεί τη Eurobank (λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, της πιστωτικής ζήτησης και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού) και την Jumbo (λόγω της αύξησης στις καταναλωτικές δαπάνες) η Bank of America σε σχετική της έκθεση. Σημειώνει ότι ο στόχος της επίτευξης της ανοσίας της αγέλης έως το τέλος του καλοκαιριού συνεπάγεται ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο. Όπως αναφέρει, εκτιμάται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις φέτος θα κινηθούν στο 45%-50% του επίπεδου του 2019, ενώ η χώρα θα προσελκύσει τουλάχιστον το 50% των 31,3 εκατ. τουριστών που την επισκέφτηκαν το 2019, κάτι που σημαίνει ότι η ανάκαμψη σε σχέση με το 2020 θα είναι ισχυρή.

Σε γενικές γραμμές εκτιμά ότι η δυναμική ανάπτυξης στην Ευρώπη αναμένεται να επιταχυνθεί απότομα τους επόμενους μήνες. Τα στοιχεία από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ δείχνουν πόσο γρήγορα η ισχυρή διάθεση των εμβολίων μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία και, ως εκ τούτου, την άρση των περιορισμών. Έτσι, βλέπει άνοδο της τάξης του 7% για τις ευρωπαϊκές μετοχές και άνω του 25% υπεραπόδοση για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και των αεροπορικών εταιρειών το επόμενο διάστημα.

Axia: Το stock picking θα αποδώσει

To stock picking θα είναι η κυρίαρχη επενδυτική στρατηγική για το Χ.Α. το επόμενο διάστημα, εκτιμά από την πλευρά της η Axia Research, ενώ ο τραπεζικός κλάδος θα είναι από τους μεγαλύτερους νικητές. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ένα ισχυρό και βιώσιμο ριμπάουντ. Στο επίκεντρο, όπως επισημαίνει, θα βρεθούν εταιρείες με σαφείς στρατηγικές, που στοχεύουν να “εκμεταλλευτούν” την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και να τοποθετηθούν στις εξελισσόμενες παγκόσμιες τάσεις.

Οι κλάδοι στους οποίους επικεντρώνεται η Axia είναι αυτοί των τυχερών παιχνιδιών, της ψυχαγωγίας και του λιανικού εμπορίου, της ενέργειας, της βιομηχανίας και των κατασκευών/υποδομών.

Σε ό,τι αφορά τα top picks της, εκτός του τραπεζικού κλάδου, συνεχίζει να προτιμά τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές ανάπτυξης της ΔΕΗ, της ΓΕΚ Τέρνα, της Μυτιληναίος και του ΟΠΑΠ. Η Lamda Development παραμένει στο ραντάρ της λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές προοπτικές που σχετίζονται με την ανάπτυξη του έργου του Ελληνικού, καθώς η μεταφορά μετοχών στην εταιρεία αναμένεται τώρα να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, ενώ αναμένει ότι η Fourlis θα είναι μεταξύ των νικητών της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.

Τα “buys” των τραπεζών από Axia, Goldman, Citi

Σύσταση “Βuy” τηρεί η Axia για τις Alpha, Eurobank και Εθνική, μετά και τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου του 2020, ενώ διατηρεί την Πειραιώς υπό εξέταση για αξιολόγηση μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η Alpha Bank γυρίζει σελίδα με την τιτλοποίηση “Galaxy”, ενώ ανακοίνωσε άλλες τρεις νέες τιτλοποιήσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο β’ εξάμηνο και θα έχουν αντίκτυπο 70 μ.β. στα κεφάλαια, με τις 60 μ.β. να έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στα στοιχεία του δ’ τριμήνου του 2020, επισήμανε η Axia Research, διατηρώντας την τιμή-στόχο των 2,40 ευρώ με σύσταση “αγοράς”. Μάλιστα, σημειώνει, η διοίκηση άφησε την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, ενώ εισροές NPEs από τα moratoria είναι διαχειρίσιμες.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, για την οποία δίνει επίσης σύσταση “αγοράς” και τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 4,3 ευρώ, σημείωσε πως και η ΕΤΕ γυρίζει σελίδα μετά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC και την τιτλοποίηση “Frontier”, ενώ εκτιμά πως η πολύ ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, με τον δείκτη CET1 στο 15,7% και τον δείκτη συνολικού κεφαλαίου στο 16,7%, θα συνεχιστεί. Παράλληλα, σημειώνει πως λόγω αυτού δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω επιτάχυνση των σχεδίων μείωσης των NPEs και να καταφέρει να πετύχει δείκτη NPEs στο 6% πολύ πριν από τον στόχο για τα τέλη του 2022.

Για τη Eurobank η Axia δίνει τιμή-στόχο το 0,90 ευρώ και σύσταση “Βuy”, και επισημαίνει πως η διοίκηση στοχεύει στην επίτευξη μονοψήφιας αναλογίας NPEs έως το τέλος του έτους. Όπως τονίζει, μια τράπεζα με μονοψήφιο λόγο NPE, διψήφιο ποσοστό ROTE, η οποία θα προχωρήσει και στη διανομή μερίσματος που θα μπορούσε να φτάσει σε απόδοση 8% (NPV), σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει αποτιμήσεις πιο κοντά σε αυτές των ευρωπαϊκών τράπεζων.

Σε σημαντική αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Eurobank προχώρησαν η Citigroup και η Bank of America μετά τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2020, καθώς και τις ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε η διοίκηση της συστημικής τράπεζας. Η Citi, έτσι, τοποθετεί την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Eurobank στο 0,80 ευρώ, από 0,50 ευρώ πριν, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Υπό το bull σενάριο, η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 1,13 ευρώ. Η BofA, από την πλευρά της, αύξησε την τιμή-στόχο της Eurobank στο 1 ευρώ από 0,85 ευρώ, ενώ αναβάθμισε κατά 12% σε μέσο όρο και τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή για το διάστημα 2021-2023, διατηρώντας τη σύσταση “Βuy”.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs προτιμά τη μετοχή της Alpha Bank από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, τονίζοντας πως τα νέα σχέδια μείωσης των NPEs που ανακοίνωσε η διοίκηση αναμένεται να ενισχύσουν τη μετοχή της, και έτσι διατηρεί σύσταση “αγοράς” με τιμή-στόχο το 1,03 ευρώ. Τα σχέδια αυτά, όπως επισημαίνει, θα μειώσουν τον δείκτη των ελληνικών NPEs κάτω του 18% φέτος και κάτω του 10% στα τέλη του 2022. Να σημειώσουμε πως για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες τηρεί “ουδέτερη” σύσταση, με τιμή-στόχο τα 1,05 ευρώ για την Πειραιώς, τα 0,63 ευρώ για τη Eurobank και τα 1,60 ευρώ για την Εθνική.

Οι πρόσφατες επιλογές της Wood

Αισιόδοξη εμφανίζεται η Wood και για την Alpha Bank, καθώς και την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τα reports των τελευταίων ημερών. Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, έθεσε την τιμή-στόχο στα 1,5 ευρώ με σύσταση “αγοράς”. Όπως σχολίασε μετά τα αποτελέσματα χρήσης, η Alpha Bank ακολουθεί μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για τη μείωση του δείκτη NPEs σε μονοψήφια επίπεδα, στοχεύοντας να διατηρήσει τα τρέχοντα ενσώματα ίδια κεφάλαια και τα κεφαλαιακά της επίπεδα άθικτα. Όπως τονίζει, η ορατότητα θα ενισχυθεί σημαντικά μετά και την ολοκλήρωση των συναλλαγών στο πλαίσιο του “Ηρακλή 2”, ενώ εμφανίζει ανώτερη κεφαλαιακή θέση, γεγονός που δεν δικαιολογεί το σημαντικό discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της έναντι της Eurobank και της Εθνικής (στο 50%).

Παράλληλα, η Wood διατήρησε την bullish άποψή της για την Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας τη σύσταση “Buy” και αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 3,5 ευρώ, από 2,9 ευρώ πριν, και τονίζοντας πως η αποτίμησή της παραμένει συναρπαστική. Αναμένει ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα βασικά της κέρδη κατά περίπου 50% σε μια διετή περίοδο, με γνώμονα ένα αξιόπιστο σχέδιο μείωσης του κόστους, μείωσης των προβλέψεων και αύξησης των προμηθειών. Η ΕΤΕ οδηγείται σε μια νέα κανονικότητα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο (μετά την εκκαθάριση των NPEs), έχοντας την καλύτερη κεφαλαιακή θέση (> 17% TCR), πιο αποτελεσματικές λειτουργίες και υψηλό δείκτη κάλυψης ρευστότητας (63%).

Σε σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 17,60 ευρώ, από 14,80 προηγουμένως, επίσης, προχώρησε η Wood, ενώ διατήρησε τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή. “Παρά το πρόσφατο πρόβλημα στην αμερικανική αγορά ηλεκτρισμού, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ταιριάζει σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ”, ανέφερε μεταξύ άλλων η Wood και πρόσθεσε ότι “η συνέπεια στην εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος και η λειτουργική κερδοφορία είναι οι βασικές πτυχές που καθιστούν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μια ελκυστική επενδυτική ιστορία κατά την άποψή μας”. Αν και η μετοχή της έχει ενισχυθεί από το περασμένο έτος, ο οίκος πιστεύει ότι η αγορά δεν έχει αφομοιώσει πλήρως το  επιπλέον 1 GW ισχύος, για το οποίο έχει δεσμευτεί η εταιρεία.

Η Wood επικαιροποίησε το μοντέλο αξιολόγησης της Μυτιληναίος για να συμπεριλάβει τους θετικούς βραχυπρόθεσμους καταλύτες (όπως οι υψηλότερες τιμές αλουμινίου) και τα φιλόδοξα σχέδια για ανάπτυξη σε έργα πράσινης ενέργειας. Εκτιμά ότι η νέα εστίαση στην ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με πρόσθετη χωρητικότητα >2 GW τα επόμενα τρία χρόνια, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, παρέχοντας σταθερές και “πράσινες” ταμειακές ροές. Στα επόμενα τρία χρόνια αναμένει ισχυρά EBITDA με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 16%, με τη συνεισφορά των ΑΠΕ στα 160 εκατ. ευρώ το 2024 ή το 28% του EBITDA του ομίλου. Διατηρεί, έτσι, τη σύσταση “αγοράς” και αυξάνει την τιμή-στόχο στα 17,3 ευρώ (από 12 ευρώ).