Τραγωδία στην Ερέτρια: Απαντήσεις στα «γιατί» και δικαίωση για τους ανθρώπους τους ζητούν οι συγγενείς των τριών θυμάτων

Στο νεκροταφείο της Χαλκίδας και της πόλης Ρεσέν στην βόρεια Αλβανία θα παιχτούν σήμερα οι τελευταίες πράξεις του δράματος, που εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο χωριό Γυμνό της Εύβοιας, όταν οι τρεις εργαζόμενοι του εργολαβικού συνεργείου που εκτελούσε έργα υπογειοποίησης καλωδίων για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ σκοτώθηκαν ακαριαία από το χτύπημα ρεύματος υψηλής τάσης 20.000Volt.

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα κληθούν γύρω στις 2 το μεσημέρι να αποχαιρετήσουν στη Χαλκίδα τον 55 Γιώργο Τόσκα χειριστή του γερανοφόρου οχήματος και πατέρα τριών παιδιών, καθώς και τον 43χρονο συνάδελφο του, οι οποίοι πέθαναν ακαριαία από την γείωση που δημιούργησε το κομμένο καλώδιο υψηλής τάσης με το έδαφος.

Από την άλλη βαρύ το πένθος και για την οικογένεια του 45χρονου επαγγελματία εναερίτη Άλεξ Μπρούκα που όσο κι αν προσπαθεί οι σκηνές με το άψυχο σώμα του να κρέμεται από την κολώνα της ΔΕΔΔΗΕ για τουλάχιστον δυο ώρες να μην φεύγουν λεπτό από το μυαλό τους.

Στο protothema.gr μίλησαν χθες τόσο η κόρη του 45χρονου Άλεξ Μπρούκα, Κέρτα, όσο και ο γιος του Γιώργου Τόσκα, Θανάσης που ζητούν την δικαίωση των ψυχών τους, καθώς και να πληρώσουν όλοι εκείνοι που φταίνε για το κακό που τους βρήκε.

Κέρτα Μπρούκα : «Την δουλειά αυτή ο πατέρας μου την έκανε πάρα πολλά χρόνια. Μάλιστα φέτος θα τελείωνε και την σχολή του ηλεκτρολόγου. Θα έπαιρνε το πτυχίο του κι έτσι θα σταματούσε να ανεβαίνει στις κολώνες. Δυστυχώς άλλοι έκαναν το λάθος, άλλοι δεν ήξεραν τη δουλειά και μας πήραν τον πατέρα μας μέσα από τα χέρια».

Σύμφωνα με την 20χρονη Κέρτα που εύχεται οι Αρχές να ψάξουν καλά την υπόθεση και να ρίξουν τις ευθύνες όπου χρειάζεται, ο άτυχος 45χρονος συνεργαζόταν πολλά χρόνια με το συγκεκριμένο συνεργείο: «Εύχομαι οι αρχές που έχουν αναλάβει τις έρευνες να ψάξουν καλά την υπόθεση διότι έτσι ξαφνικά τίποτα δεν έγινε. Ο πατέρας μου δεν ήταν η πρώτη φορά που δούλευε. Τουλάχιστον 15χρόνια ασχολείται με τις κολώνες. Την ήξερε καλά την δουλειά. Στο συνεργείο αυτό, δούλευε εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα ήταν ο μοναδικός που ανέβαινε στις κολώνες γιατί ήξερα καλύτερα από το κάθε ένα την δουλειά. Τον εμπιστευόντουσαν και δεν τον άλλαζαν με τίποτα».

Θανάσης Τόσκας: «Να ξεκινήσω πρώτα από τους εργοδηγούς, οι οποίοι έπρεπε να είναι παρόντες στα έργα αλλά και στα σημεία εργασίας, ότι δεν είχαν μεριμνήσει για την ασφάλεια τους και για το αυστηρό πρόγραμμα των εργασιών, που δεν πρέπει να γίνονται εκτός σχεδιαγράμματος. Δεν είχαν ένα σώμα ασφαλείας το οποίο θα μπορούσε να τραβήξει όλο το ηλεκτρικό φορτίο και οι άνθρωποι να ζήσουν. Όλα αυτά κανονικά έπρεπε να υπάρχουν και ευθύνονται οι εταιρίες»

ανέφερε και πρόσθεσε: «Ο δικός μου πατέρας ήταν ο χειριστής, πατούσε στη γη. Έκανε κύκλωμα όλο το πεδίο γύρω από τις εργασίες. Τους χτύπησαν 24.000volt. Τα καλώδια είχαν δύο τάσεις, το ένα χαμηλή και το άλλο υψηλή. Όταν κόπηκε το καλώδιο, οι δύο τάσεις ενώθηκαν. Όπως μας έχουν πει, είχαν κόψει την χαμηλή τάση και είχαν αφήσει ανοικτή την υψηλή με τα 24.000volt. Το καλώδιο κόπηκε χωρίς να ξέρουμε γιατί. Όταν έπεσε, ακούμπησε στην υψηλή τάση και μετά έκανε κύκλωμα όλο το ηλεκτρικό ρεύμα και έφτασε μέχρι εκεί που έφτασε και τους πήρε όλους».

Ελεύθεροι μέχρι να οριστεί η δίκη

Για την τραγωδία στην Ερέτρια το μεσημέρι της Πέμπτης που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν της ζωή τους οι τρεις άνδρες και να τραυματιστεί σοβαρά ένα μέλος του ίδιου συνεργείου συνελήφθησαν τρία άτομα. Πρόκειται για τον εργοδηγό, τον υπεύθυνο μηχανικό του έργου, αλλά και την επιβλέπουσα στις εργασίες αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας και πρόκλησης σωματικών βλαβών για τον τραυματία. Χθες το πρωί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα της Χαλκίδας για να καταθέσουν, ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη.

Κρίσιμη η κατάθεση του τραυματία

Οι αστυνομικές αρχές που έχουν αναλάβει τις έρευνες θεωρούν πως σημαντική θα είναι η κατάθεση του 32χρονου τραυματία, ο οποίος θα κληθεί να περιγράψει μέσα στις επόμενες ημέρες και μόλις συνέλθει από το σοκ που έχει υποστεί, λεπτό προς λεπτό τα όσα έγιναν την ημέρα εκείνη φωτίζοντας την κάθε σκοτεινή πτυχή μιας ιστορίας που βύθισε στο πένθος τρεις οικογένειες.