Πέτσας σε ΣΚΑΪ: Τι οδήγησε στο «μπλόκο» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη

Η αυξητική τάση και κάποια τοπικά χαρακτηριστικά στα κρούσματα στις τρεις περιοχές, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη, οδήγησε στο «μπλόκο» του ανοίγματος του λιανεμπορίου, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ. Στις υπόλοιπες περιοχές, αντιθέτως, παρατηρήθηκε σταθεροποιητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο, όπως εξήγησε ο υπουργός, και γι’ αυτό πάρθηκαν οι εν λόγω αποφάσεις.

«Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα στον εμπορικό χώρο και δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα.», ανέφερε σχετικά με την πιθανότητα να ξανακλείσουν τα καταστήματα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα.

Επίσης, επεσήμανε πως προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε τα πρώτα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι τα μαγαζιά πριν ανοίξουν ιδιοκτήτες και υπάλληλοι θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ για να είναι σίγουροι. «Σε όλες τις δραστηριότητες από δω και πέρα, αν θέλουμε να τις κρατήσουμε ανοικτές, θα πρέπει ισχύει το ίδιο.» Έχει γίνει από την Τετάρτη και εισήγηση των ειδικών για το συγκεκριμένο θέμα και η επιτροπή ζητά να υπάρχουν rapid τεστ τα οποία καταγράφονται πέρα από τα self test.

Ο γ.γ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στις τρεις περιοχές όπου το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει, θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Προσέθεσε, επίσης, ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων απελευθερώνονται και τα προϊόντα που απαγορεύονταν να πωληθούν στα σουπερμάρκετ.

«Είμαστε στο τέλος αυτή της μεγάλης περιπέτειας. Αν τηρήσουμε τα μέτρα θα πάμε μια χαρά μέχρι το Πάσχα.», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες τις Τουρκία  με την ακταιωρό κατά ελληνικού σκάφους του λιμενικού στη Λέσβο, τόνισε ότι «δεν πτοούμαστε, προστατεύουμε τα σύνορα και στις προκλήσεις είμαστε πάντα σταθεροί και αποφασιστικοί».

Πηγή: skai.gr