Αχαΐα: Σαρώνει ο ιός- Ποσοστό θετικότητας τεστ στο 70%

Ασχημα και επίφοβα για ένα μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα είναι τα νέα στη Δυτική Αχαΐα, στο μέτωπο της πανδημίας, αφού τα στοιχεία που συλλέγει καθημερνά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας, δείχνουν ιδιαίτερο επιδημιολογικό φορτίο στον τοπικό πληθυσμό που απευθύνεται στην νοσηλευτική μονάδα της περιοχής.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π» η εικόνα περιγράφεται σαν «γενικευμένη» πλέον, με τον κορονοϊό να ‘χει «τρυπώσει» σε κάθε γειτονιά και σε κάθε χωριό, ενώ την κατάσταση επιφόρτισε ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου στο Λιμνοχώρι, άλλες απώλειες ηλικιωμένων, η νόσηση πολλών αιρετών του τόπου, αλλά και η καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων στον οικισμό των Τσιγγάνων.

Η θετικότητα των μοριακών, μάλιστα, τεστ, που τα αποτελέσματά τους έχει παραλάβει στο ΚΥ Αχαγιάς, δείχνουν ένα τρομακτικό ποσοστό, που φτάνει στο 70%, όταν αυτό προ ενός μήνα κυμαινόταν πολύ πιο χαμηλά, στο 40% έως 50% δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι ο «εχθρός» σταδιακά υποχωρούσε.

Ομως και στα σύντομα ράπιντ τεστ φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ιός αντεπιτίθεται, αφού και σ’ αυτά που γίνονται σε πλατείες ή στον δρόμο – αν και η θετικότητα δεν είναι συνήθως υψηλή – στην περιοχή κινείται επίσης ψηλά από 5% μέχρι 7%.

«Ό,τι έρχεται είναι θετικό. Ο ιός είναι ριζωμένος εδώ, σταθερά, όπως βλέπουμε απ’ όσους απευθύνονται στο τοπικό ΚΥ και δεν πάνε άλλού ή γνωρίζοντας πως είναι θετικοί δεν μένουν να το περάσουν σπίτι τους» λέει ενδεικτικά στη «Π» υγειονοιμικός παράγοντας.

Ωστόσο, το συντονιστικό κενό σε επίπεδο Αχαΐας, έχει ως αποτέλεσμα η καθημερινή απαρίθμηση κρουσμάτων να μην δίνει πάντα την πραγματική εικόνα του κάμπου, έτσι ώστε να λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα.

Για κατάσταση αναστάτωσης μιλά στην «Π» ο δήμαρχος ΔΑ Σπύρος Μυλωνάς, ο οποίος ήδη παρενέβη στην Περιφέρεια, ζητώντας από την Δευτέρα να ξαναγίνουν στην περιοχή ράπιντ τεστ για να ελεγχθεί ο πληθυσμός. «Πέραν της εφαρμογής των μέτρων από τον καθένα μας, θέλω να πιστεύω πως θα γίνει σύντομα ο έλεγχος της κοινότητας, όπως και μαζικός εμβολιασμός», τονίζει ο κ. Μυλωνάς.

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ