Η Ολλανδία διακόπτει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca στους κάτω των 60

Τους εμβολιασμούς πολιτών με ηλικία κάτω των 60 ετών κατά του κορονοϊού με το εμβόλιο των AstraZeneca – Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποφάσισε να διακόψει προσωρινά η Ολλανδία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANP και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters, έπειτα από τον θάνατο μιας γυναίκας που έλαβε το εμβόλιο σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η είδηση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζονται προβληματισμοί για περιστατικοί θρομβώσεων, σε πολύ μικρό βέβαια ποσοστό, σε ανθρώπους που έχουν λάβει το συγκεκριμένο εμβολιαστικό σκεύασμα, κυρίως γυναίκες κάτω των 55 ετών.

Περίπου 10.000 προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς θα ακυρωθούν ως αποτέλεσμα της απόφασης, ανέφερε το ANP.

Η AstraZeneca από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις ολλανδικές αρχές για να απαντήσει τυχόν ερωτήματα που υπάρχουν μετά την προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου της.

“Οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου μας για την προστασία των ανθρώπων από αυτόν τον θανατηφόρο ιό υπερτερούν σημαντικά των κινδύνων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες”, δήλωσε εκπρόσωπος της AstraZeneca.

“Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο μας σε όλο τον κόσμο. Τα συνολικά δεδομένα αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το εμβόλιο κατά τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης”, πρόσθεσε.