Με το δεξί στον Απρίλιο το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Θετικά άρχισε τον Απρίλιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δοκίμασε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες την αντίσταση των 870 μονάδων, σήμερα με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου, αλλά και της θετικής αντίδρασης τίτλων που ικανοποίησαν με τα αποτελέσματά τους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,18% στις 875,22 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 866,89 μονάδων (+0,21%) και 876,60 μονάδων (+1,34%). Ο τζίρος ανήλθε στα 61,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 3 εκατ. τεμάχια (στη Eurobank).

Με το δεξί στον Απρίλιο το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,42%, στις 2.106,65 μονάδες, ενώ στο +0,94% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.254,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,02% στις 553,26 μονάδες.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα που το Χρηματιστήριο δοκιμάζει να αναρριχηθεί πάνω από τις 870 μονάδες, αλλά η απάντηση για την αντοχή του πάνω από την αντίσταση μάλλον θα δοθεί μετά την ανάπαυλα της αγοράς, αύριο και τη Δευτέρα, λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Εκεί θα κριθεί και η αντοχή του FTSE 25 πάνω από τις 2.100 μονάδες, αλλά και του τραπεζικού δείκτη πάνω από τις 550 μονάδες.

Πάντως, αυτό που κρατά η αγορά σήμερα είναι ότι παρά το… ρόλερ-κόστερ της μετοχής της Πειραιώς (από το +9,4% στο -10,7%), η πορεία της δεν επηρεάστηκε, δείχνοντας έστω και σε πρώιμα στάδια ότι σταδιακά αποκτά βάθος και ότι έχει τις δυνάμεις να “μονώσει” τις μεμονωμένες εξελίξεις σε τίτλους, κάτι που δεν συνέβαινε τα τελευταία χρόνια εύκολα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η άκριτη διακίνηση σεναρίων για την επικείμενη κεφαλαιακή ενίσχυση της Πειραιώς δεν επηρεάζει το κλίμα της αγοράς, δεδομένου μάλιστα ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία (μέσα Απριλίου) ο χρηματιστηριακός χρόνος (όπως νοείται από τις αγορές) είναι αρκετά μεγάλος.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο, με το πρόσημο του ενδιαφέροντος όμως να είναι ακόμη άγνωστο. Μέχρι στιγμής, όμως, ουδείς μπορεί να παραβλέψει την πορεία του κλάδου από τα μέσα Φεβρουαρίου (17/2), καθώς θα διαπιστώσει ότι μόνο 8 είναι οι πτωτικές του συνεδριάσεις, έναντι 20 ανοδικών. Μάλιστα, η ισχυρή διόρθωση των ημερών 17-19/3, έχει αναπληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της.

Και εκτός του παραπάνω, ήρθε σήμερα αναπάντεχα και η Moody’s να αναβαθμίσει τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε θετικές (η μόνη αναβάθμιση στην Ευρώπη, μαζί με εκείνη των κυπριακών τραπεζών), καθησυχάζοντας την αγορά για τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος από την κρίση του κορονοϊού. Το γεγονός ότι ο οίκος προχωρά αυτή τη στιγμή σε μία τέτοια κίνηση, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τις αγορές, καθώς ουσιαστικά σημαίνει ότι βρίσκονται στον δρόμο της αναβάθμισης της αξιολόγησής τους, παρά την πανδημία.

Στο μεταξύ, το stock picking με βάση τα ποιοτικά στοιχεία που εμπεριέχει κάθε τίτλος συνεχίστηκε και σήμερα, καθώς η αγορά πλέον γνωρίζει δύο κρίσιμα στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι στις περισσότερες εισηγμένες έχει τα αποτελέσματα του 2020, όπου μπορεί να διαγνώσει τις αδυναμίες αλλά και τις αντοχές που επέδειξαν σε ένα έτος που η οικονομία βίωσε πρωτοφανείς συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Και το δεύτερο είναι ότι πλέον έχει στα χέρια της το κοστολογημένο σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης, προκειμένου να υπολογίσει ποιοι κλάδοι και τι κεφάλαια θα πρωταγωνιστήσουν κατά την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι και οι βασικοί οδηγοί της επιλεκτικότητας που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα η αγορά.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank ξεχώρισε σήμερα με το +5,69% που σημείωσε, με τον ΟΠΑΠ και τη Eurobank να την ακολουθούν με +3,4% που σημείωσε έκαστη. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Motor Oil, Φουρλής και ΑΔΜΗΕ.

Η άνοδος σε Titan, Aegean, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια κέρδη σημείωσαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Εθνική και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή η ΔΕΗ και η Τέρνα Ενεργειακή, με τις Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Βιοχάλκο να κλείνουν με απώλειες χαμηλότερες του 1%. Ο Ελλάκτωρ περιόρισε στο τέλος στο -1,03% και η Πειραιώς στο -1,51%.