Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές, με ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο

Με άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο σε σειρά μακροοικονομικών στοιχείων τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα ανά τη Γηραιά Ήπειρο.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,61%, στις 432,22 μονάδες, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να ηγούνται των κερδών με 2%, ενώ σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα χρηματιστήρια έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της ευρωζώνης, κέρδισε 0,68%, στις 3.945,96 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 0,66%, στις 15.107,17 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,59%, στις 6.102,96, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,35%, στις 6.737,30 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε κέρδη 0,25%, στις 24.710 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,03%, στις 8.577,60 μονάδες.

Οι επενδυτές ανά την ήπειρο ενσωμάτωσαν στις εκτιμήσεις και τις κινήσεις τους τα μάκρο, προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στην ήπειρο.

Όπως ανακοίνωσε η IHS Markit, ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης εμφάνισε ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις τον Μάρτιο, με τις λειτουργικές συνθήκες να βελτιώνονται με τον μεγαλύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στα σχεδόν 24 χρόνια της έρευνας.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI εκτινάχθηκε στις 62,5 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit, από 57,9 μονάδες το Φεβρουάριο, συμπληρώνοντας εννέα διαδοχικούς μήνες πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση της δραστηριότητας.

“Η μεταποίηση της Ευρωζώνης γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη, με την παραγωγή και τα βιβλία παραγγελιών να αναπτύσσονται με πρωτοφανείς ρυθμούς στα σχεδόν 24 χρόνια της έρευνας”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Η ανάκαμψη είχε ως ηγέτη τη Γερμανία, με τον PMI της να κινείται στις 66,6 μονάδες, λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης από ΗΠΑ και Κίνα.  Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Φεβρουάριο σημείωσαν άνοδο μόλις 1,2%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μειωμένες κατά 9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η ολλανδική Prosus είδε τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο 5% στην κορυφή του Stoxx 600, μετά την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της στη γερμανική εταιρεία delivery Delivery Hero.

Η βρετανική ανταγωνιστική της, Deliveroo, έχασε άλλο ένα 2%, στη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η μετοχή της, στο χθεσινό της ντεμπούτο στην αγορά, έφθασε να χάνει έως και 30% της αξίας της.

Στον “πυθμένα” του Stoxx 600, η γαλλική εταιρεία του κλάδου της IT, Atos, είδε τη μετοχή της να βυθίζεται κατά 12%, μετά την ανακάλυψη λογιστικών λαθών στα στοιχεία δύο μονάδων της στις ΗΠΑ.