Κέρδη για τα futures της Wall Street

Με θετικό πρόσημο κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street στον απόηχο των ανακοινώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης για άλλο ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας και ενώ οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης.

Ειδικότερα, τα futures του βιομηχανικού Dow Jones κερδίζουν 45 μονάδες, ενώ τα futures του S&P 500 ενισχύονται κατά 16,10 μονάδες. Τα futures του Nasdaq καταγράφουν άλμα 144,50 μονάδων.

Οι δείκτες έκλεισαν με ισχυρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον βιομηχανικό Dow να κερδίζει 7,8%, τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται 5,8%, και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει συνολικά κέρδη 2,8%. Ο δείκτης Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άλμα άνω του 12%.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν για ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε έργα υποδομών που θα ξεπερνά τα 2 τρισ. δολ. Το νέο δημοσιονομικό πακέτο θα καλυφθεί από φορολογικές αυξήσεις που θα περιλαμβάνουν την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28% από 21%.

Η νέα πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση του γιγαντιαίου πακέτου των 1,9 τρισ. δολ. για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Η τεράστια δημοσιονομική ώθηση από τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν αναζωπυρώσει το τελευταίο διάστημα τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να υποχρεώσει την αμερικανική Federal Reserve να εγκαταλείψει νωρίτερα από το αναμενόμενο την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής.

Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν πρόσφατα σε υψηλό άνω των 14 μηνών την απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ η οποία σήμερα κινείται κοντά στο 1,72%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις στα τακτικά προγράμματα των πολιτειών αυξήθηκαν κατά από 61.000 στις 719.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Μαρτίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 675.000.