Η Αίγυπτος μπορεί να ζητήσει αποζημίωση άνω του 1 δισ. δολ. για την κρίση στη Διώρυγα του Σουέζ

Οι αιγυπτιακές αρχές ενδέχεται να ζητήσουν αποζημίωση που θα ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια για τη συμβολή τους στον απεγκλωβισμό του πλοίου Ever Given που είχε προσαράξει και μπλοκάρει τη Διώρυγα του Σουέζ για έξι ημέρες προκαλώντας “έμφραγμα” σε μία από τις κυριότερες θαλλάσιες οδούς του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εγείρονται ερωτήματα για το ποιος θα πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό.

“Το ύψος της αποζημίωσης θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια”, δήλωσε ο Osama Rabie, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ (Suez Canal Authority), μιλώντας στο αιγυπτιακό κανάλι Sada El Balad την Τετάρτη το απόγευμα.

Ο Rabie δήλωσε ότι το ύψος της αποζημίωσεις υπολογίζεται με βάση τις απώλειες εσόδων που είχε η Διώρυγα, το κόστος του εξοπλισμού και των μηχανημάτων που απαιτήθηκαν για τον απεγκλωβισμό του κολοσσιαίου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τις ώρες εργασίας των 800 διασωστών που απασχολήθηκαν για την απελευθέρωση του Ever Given.

“Θα ζητήσουμε ένα εύλογο ποσό”, σημείωσε ο Rabie, σύμφωνα με τη μετάφραση του NBC News, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιος έχει την υποχρέωση να καταβάλει στην SCA την αποζημίωση.

“Τους σώσαμε τόσο πολύ σώζοντας το πλοίο χωρίς μεγάλες ζημιές ή απώλειες”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι “όλο το πλοίο θα μπορούσε να έχει χαθεί”.

Το 200.000 τόνων πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων απεγκλωβίστηκε με επιτυχία τη Δευτέρα, έξι ημέρες μετά την προσάραξή του στο πλάι της Διώρυγας του Σουέζ.

Το συμβάν προκάλεσε κρίση στη διεθνή ναυτιλία, στερώντας 9 δισ. δολάρια από το παγκόσμιο εμβόλιο την ημέρα και αφήνοντας συνολικά 422 πλοία στις δύο πλευρές της Διώρυγας να περιμένουν την επανέναρξη των διελεύσεων για να συνεχίσουν το ταξίδι του.

Οι αρχές δήλωσαν ότι οι καθυστερήσεις θα έχουν διευθετηθεί έως το Σάββατο, αλλά η θαλάσσια κυκλοφοριακής συμφόρηση θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στη λειτουργία των λιμανιών και των εφοδιαστικών αλυσίδων παγκοσμίως.

Ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ δήλωσε πως ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για την αποζημίωση “σε δύο ή τρεις ημέρες”, προσθέτοντας ότι εάν δεν υπάρξει η Αίγυπτος θα μπορούσε να κρατήσει το πλοίο στη Μεγάλη Πικρή Λίμνη, βόρεια της Διώρυγας, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή και υποβάλλεται σε ελέγχους.

“Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε για συγκεκριμένη αποζημίωση, ή η υπόθεση θα πάει στο δικαστήριο”, δήλωσε, προειδοποιώντας ότι “αν αποφασίσουν να πάνε δικαστικά, τότε το πλοίο πρέπει να κρατηθεί”.