“Καλπάζει” ο κορονοϊός στο Βέλγιο: Για κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος Υγείας μιλά ο πρωθυπουργός

Τα βελγικά νοσοκομεία έχουν λάβει εντολή να διατηρήσουν το 60% των κλινών εντατικής θεραπείας τους διαθέσιμο για ασθενείς με COVID-19 καθώς το τρίτο κύμα λοιμώξεων συνεχίζεται, ανέφεραν οι γιατροί την Τετάρτη.

Με τη νέα έξαρση της πανδημίας να χτυπά την Ευρώπη, το Βέλγιο, το σπίτι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ήδη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο και ο πρωθυπουργός Alexander de Croo προειδοποίησε για την κατάρρευση του συστήματος Υγείας του.

Οι λοιμώξεις διπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες από έναν ημερήσιο μέσο όρο περίπου 2.000 περιστατικών τους τελευταίους τρεις μήνες, ασκώντας πίεση στα νοσοκομεία.

Από την Τρίτη, ο αριθμός των ασθενών στη ΜΕΘ αυξήθηκε σχεδόν κατά ένα τέταρτο από την τελευταία εβδομάδα – σε 738 – με 2.867 άτομα στο νοσοκομείο. Περίπου 240 Βέλγοι εισάγονται στο νοσοκομείο καθημερινά.

“Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην κορυφή της καμπύλης τις επόμενες εβδομάδες, αλλά προς το παρόν ανησυχούμε περισσότερο για το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες”, δήλωσε ο Niels Van Regenmortel, επικεφαλής γιατρός ΜΕΘ στο νοσοκομείο ZNA Stuivenberg στην Αμβέρσα.

Από τα 31 κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτει Ο Van Regenmortel, 12 έχουν ήδη καταληφθεί από ασθενείς με COVID-19. Είκοσι από τους 31 πρέπει να είναι διαθέσιμα για ασθενείς με COVID έως την Τρίτη, καθώς τα νοσοκομεία αυξάνουν τα δεσμευμένα κρεβάτια τους στο 60% από 50%.

“Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πραγματικό κύμα και ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα είναι σε πλήρη ταχύτητα μέχρι τα τέλη Μαΐου”, δήλωσε ο Van Regenmortel.

Περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το COVID-19 στη χώρα των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.