ΠΑΤΡΑ: Σήμερα στην πλατεία Γεωργίου και πάλι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – «Δεν θα συνηθίσουμε στον θάνατο»

Από το Σάββατο 27/3 έχουν έρθει στην δημοσιότητα δύο νέα σοκαριστικά περιστατικά που έχουν να κάνουν με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η πρώτη αφορά την εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στον θάνατο τον 44χρονο Macky Diabete στο κέντρο κράτησης στην Κω που ταλαιπωρούνταν απο περιτονίτιδα και χρειαζόταν νοσηλεία, ο οποίος επι τρείς μέρες σφάδαζε στον πόνο χωρίς κανείς να του δίνει σημασία. Η δεύτερη αφορά την αυτοκτονία του 24χρονου Κούρδου πρόσφυγα που ήταν κρατούμενος σε κέντρο στην Κόρινθο επι 16 μήνες επειδή δεν είχε χαρτιά και στον οποίον ανακοινώθηκε η επ αόριστον κράτηση του.
Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι δυστυχώς πρωτόγνωρα και δεν αποτελούν “κακιές στιγμές”. Είναι συνέχεια από τις απάνθρωπες εικόνες των θαμμένων στο χιόνι σκηνών των ξεπαγιασμένων προσφύγων στα στρατόπεδα των νησιών και της ενδοχώρας που εναλλάσσονται με τις εικόνες των πλημμυρισμένων ανθρώπων σε άθλια καμπ όπως του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων στα νησιά και στον Έβρο παρά και ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς προστασίας και δικαίου της θάλασσας τις οποίες Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καμώνονται πως δεν γνωρίζουν. Η αδιαφορία για τα δικαιώματα και για τις ζωές των προσφύγων είναι καθημερινό φαινόμενο το οποίο μάλιστα μέσα στην πανδημία έχει ενταθεί. Ο εγκλεισμός μέσα στα κέντρα κράτησης με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οι επαναπροωθήσεις και το “κηνυγητό” στα σύνορα έχουν στοιχίσει χιλιάδες ζωές.
Την ίδια στιγμή, η επιδίωξη αναβάθμισης του ελληνικού κράτους ως «εγγυητή του απαραβίαστου των συνόρων της Ευρώπης Φρούριο» από τους πρόσφυγες και η μετατροπή της Ελλάδας σε Πολεμικό Ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενώ ο Ελληνικός Στρατός θα συμμετέχει περισσότερο και ενεργότερα σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (συνομιλίες για αποστολή στρατού σε Μάλι και Σαουδική Αραβία), σημαίνει συστηματοποίηση των Επαναπροωθήσεων από Λιμενικό – Πολεμικό Ναυτικό και επέκταση του Τείχους του Αίσχους στον Έβρο, σημαίνει ο πρόσφυγας να αντιμετωπίζεται ως απειλή και εισβολέας.
Οι πανηγυρισμοί του κ. Μηταράκη πως «κατάφερε» να μειώσει φέτος τις προσφυγικές αφίξεις κατά 80% σε σχέση με πέρισυ, όσο και η εξώφθαλμα «αποτρεπτική πολιτική» του βίου – αβίωτου, που επιφυλάσσεται στην ενδοχώρα αποτελούν για εμάς αιτίες αλληλεγγύης και αντίστασης στις απάνθρωπες ρατσιστικές πολιτικές.
Σε μία περίοδο που ο ρατσισμός γίνεται «επίσημη πολιτική» των κυβερνήσεων της «πολιτισμένης» Ευρώπης και των ΗΠΑ και στρώνει το δρόμο για την άνοδο της ακροδεξιάς και της φασιστικής απειλής, το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα έχει τη δύναμη να ανατρέψει αυτή τη πολιτική, να φράξει το δρόμο στην ακροδεξιά και στους φασίστες, να υποδεχθεί τους πρόσφυγες και μετανάστες παλεύοντας από κοινού για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Να αποδοθούν ευθύνες για τους θανάτους!
Να κλείσουν τώρα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις. Νομίμοποίηση όλων των μεταναστών/τριων που ζουν στην χώρα και να του πασχεθεί άσυλο στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Απέναντι στα ρατσιστικά μέτρα, στις φιλοπόλεμες πολιτικές και στον φασισμό, ενώνουμε τη φωνή μας με πρόσφυγες/γισσες και μετανάστες/τριες.
Να μπει τέρμα στην απάνθρωπη και ρατσιστική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ!