Έσπασε την παράδοση – Στο +9,17% τον Μάρτιο το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Στο 9,17% περιόρισε τα κέρδη του Μαρτίου το χρηματιστήριο Αθηνών με τη σημερινή του πτώση προς τις 860 μονάδες, καθώς δεν κατάφερε στο τέλος να απορροφήσει την προσφορά που βγήκε στην πλειονότητα των κλάδων από τα χαρτοφυλάκια που ήθελαν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,98% στις 865,05 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 863,44 μονάδων (-1,17%) και 874,55 μονάδων (+0,11%). Ο τζίρος ανήλθε στα 78,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 426 χιλ. τεμάχια (5,6 εκατ. ευρώ).

Έσπασε την παράδοση - Στο +9,17% τον Μάρτιο το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,05%, στις 2.077,11 μονάδες, ενώ στο +0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.243,33 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,40% στις 537,05 μονάδες.

Τον Μάρτιο, ο οποίος παραδοσιακά είναι ένας αρνητικός μήνας για το ΧΑ, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 9,17%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους ενισχύθηκε κατά 6,9%. Σε επίπεδο μήνα, ο FTSE 25 κέρδισε 9,75% (+7,36% στο 3μηνο), ενώ στο ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 14,7% (+3,47% στο 3μηνο).

Βραχύβια ήταν η διάσπαση των 870 μονάδων για το ΧΑ χτες, καθώς σήμερα αν και πάλεψε για τα επίπεδα, όχι μόνο δεν τα διατήρησε, αλλά τελικά στη λήξη της συνεδρίασης οι πωλητές έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους, οδηγώντας τον γενικό δείκτη προς τις 860 μονάδες. Το στοίχημα τώρα είναι η ρευστότητα που εξασφαλίστηκε σήμερα, μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου, να επαναπροωθηθεί στην αγορά, ώστε να χτιστούν σημαντικές άμυνες πέριξ των αντιστάσεων.

Συνολικά πάντως, η αγορά έτρεξε αυτό το τελευταίο δίμηνο μια σημαντική αντίδραση από τις 823 μονάδες (28/1), παρά τις αναταράξεις που δέχτηκε από τον τραπεζικό κλάδο και την πανδημία, αλλά και την απορρόφηση της ρευστότητας από τις εκδόσεις τίτλων. Το στοιχείο που διαφοροποιεί αυτό το δίμηνο με το τελευταίο του 2020, όταν επί της ουσίας αφυπνίστηκε η αγορά και κατέγραψε το εντυπωσιακό της ράλι, είναι ότι οι αγοραστές έγιναν πιο επιλεκτικοί. Και αυτό ήταν κάτι που είχαν τονίσει οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές στις στρατηγικές του 2021 και όπως όλα δείχνουν επιβεβαιώνεται, καθώς πλέον η αγορά έχει καλύτερη εικόνα για το πώς επηρεάστηκαν οι εισηγμένες από την πανδημία, αλλά και ποιες θα είναι οι προοπτικές τους σε μια οικονομία που βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την πρωτοφανή κρίση που δημιούργησε ο κορονοϊός.

Από αύριο, στην έναρξη του δευτέρου τριμήνου, οι προσδοκίες παραμένουν θετικές. Όπως μάλιστα τονίζει σήμερα η UniCredit η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσει από το β’ τρίμηνο του έτους και θα επιταχυνθεί στο β’ εξάμηνο ενώ το 2022 θα “τρέξει” με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην ευρωζώνη. Μάλιστα, η ιταλική τράπεζα επιβεβαιώνει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της τάξης του 2,5%  φέτος στην Ελλάδα και για επιτάχυνση στο 5,0% το 2022.

Με βάση αυτό, στο επόμενο, και όχι μόνο, τρίμηνο πρωταγωνιστές θα είναι οι τίτλοι που υπόσχονται αρκετά, με δεδομένο και το σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση, ώστε να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πόροι ανέρχονται στα 57 δισ. ευρώ, ένα ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό για μια οικονομία των 170 δισ. ευρώ.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι άνω του 3% απώλειες σε Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Εθνική και Aegean σαφώς και επηρέασαν την αγορά, όπως και η άνω του 2% πτώση σε Σαράντη, Alpha Bank, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και Eurobank. Οι απώλειες σε Motor Oil, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Φουρλή ξεπέρασαν το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Μυτιληναίος, με τη ΔΕΗ και την Jumbo να κλείνουν τελικά χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά ήταν τα κέρδη σε ΟΤΕ, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η Πειραιώς κέρδισε 4%.