Απώλειες για τα futures της Wall Street εν μέσω της υπόθεσης Archegos

Πτωτικά κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω των ανησυχιών που έχουν προκαλέσει οι πωλήσεις μεγάλων πακέτων μετοχών μετά την αδυναμία της Archegos να πληρώσει margin calls για τυχόν ευρύτερες παρενέργειες στην αγορά.

Ειδικότερα, τα futures του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones χάνουν 184 μονάδες ή 0,56%, τα futures του ευρύτερου S&P 500 υποχωρούν κατά 20,80 μονάδες ή 0,52%, ενώ τα futures του τεχνολογικού Nasdaq κινούνται 36 μονάδες ή 0,28% χαμηλότερα.

Την επενδυτική ψυχολογία έχει πλήξει η είδηση ότι η Archegos Capital Management πούλησε περίπου 30 δισ. δολάρια σε μετοχές, προκαλώντας στιγμιαία σοκ στην αγορά.

Την περασμένη Παρασκευή, οι πωλήσεις οδήγησαν τις μετοχές της Discovery και της ViacomCBS να καταγράψουν τη χειρότερη ημερίσια επίδοσή τους, με απώλειες άνω του 27% έκαστη, παρότι η ευρύτερη αγορά τερμάτισε τη συνεδρίαση με σημαντικά κέρδη μετά από μια εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας.

Ωστόσο, σήμερα οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες προειδοποίησαν ότι η υπόθεση θα πλήξει τα αποτελέσματά τους.

Ειδικότερα, η Nomura Holdings έκανε σήμερα λόγο για πιθανές ζημιές 2 δισ. δολαρίων στην αμερικανική θυγατρική της, οδηγώντας την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή της Ιαπωνίας και επενδυτική τράπεζα, να μειώσει την έκδοση ομολόγων, στέλνοντας τη μετοχή της στη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας.

Στην ανακοίνωση της η Nomura ανέφερε ότι το πλήγμα των 2 δισ. δολαρίων προέκυψε από συναλλαγές με έναν Αμερικανό πελάτη.

Παράλληλα, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι σημαντικό πλήγμα αναμένεται να υποστούν και τα δικά της αποτελέσματα α΄ τριμήνου, καθώς η τράπεζα άρχισε να αποχωρεί από θέσεις, αφότου η Archegos αθέτησε τα margin calls.

“Αν και αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να ποσοτικοποιηθεί το ακριβές μέγεθος της ζημιάς που προκύπτει από αυτή την έξοδο, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σημαντικό και ουσιαστικό για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου”, τόνισε η τράπεζα.