ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Δημιουργία νέου Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας – Νέο υπόμνημα τριών περιοχών στο υπουργείο Εσωτερικών

Στα πλαίσια της διαβούλευσης του νέου νόμου του Yπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, η Ανεξάρτητη Κίνηση Ανατολικής Αιγιάλειας επανήλθε με νέο επικαιροποιημένο υπόμνημα που πρωτοκολλήθηκε στις 7/2/2021 και αφού εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών προωθήθηκε στο τμήμα αυτοδιοίκησης.
Tο υπόμνημα:

Κύριε Υπουργέ, το υπόμνημα που σας καταθέτουμε είναι κραυγή απελπισίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής μας -όπως καταγράφηκε και στη δημοσκόπηση[1] της έγκριτης εφημερίδας Πελοπόννησος, την οποία και επισυνάπτουμε. Ταυτόχρονα είναι  έκφραση ελπίδας ότι επιτέλους από εσάς θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά ως συνέχεια της εποικοδομητικής επαφής που είχαμε με τον ιδιαίτερο του προκατόχου σας κ. Σκάλκο. Σε αντίθεση με τον υπουργό της προηγούμενης παράταξης που, ενώ προχώρησε σε διασπάσεις δήμων που δεν ήταν καν στη διαβούλευση, αδίκησε  για άλλη μια φορά τον τόπο μας.

Κύριε Βορίδη, για αυτό η Κίνησή μας -που από τον Ιούλιο του 2020 απέκτησε και θεσμική οντότητα- απευθύνεται σε εσάς κατανοώντας τις δυσκολίες της εποχής, οι οποίες κάνουν πιο επιτακτική την ίδρυση του δήμου μας. Πιστεύοντας όμως ακράδαντα στη συνέχεια της Δημόσιας Διοίκησης σας καταθέτουμε το αίτημά μας, που είναι και ο κύριος σκοπός της Κίνησής μας σύμφωνα με το Καταστατικό, για τη δημιουργία του υπεσχημένου Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας.

Θεσμικά τώρα συνεχίζουμε τις  προσπάθειες των τοπικών επιτροπών που δημιουργήθηκαν  το  2010, γιατί εντελώς  απροσχημάτιστα, η τότε κυβέρνηση κατά  την  κατάθεση  του Ν.3852 (Καλλικράτης) απέρριψε υπό  όρους, τη δημιουργία Δήμου  Ανατολικής  Αιγιάλειας.

Από την παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου προς Διαβούλευση μέχρι την κατάθεσή του τον Μάιο του 2010,  η  δημιουργία  του Δήμου  Ανατολικής  Αιγιάλειας  μετατράπηκε  σε  πρόταση  διαβούλευσης και  ζητήθηκε  από  την  τότε  ηγεσία  του  ΥΠ.ΕΣ. η  σύμφωνη  απόφαση  των  τριών Δημοτικών  Συμβουλίων  ως αναγκαία και καθοριστική για την ίδρυση του Δήμου.  Και  ενώ  οι  αποφάσεις  που  πάρθηκαν  υπέρ  της  δημιουργίας  του  Δήμου  Ανατολικής Αιγιάλειας, με  συντριπτική  πλειοψηφία  και  από τα  τρία  Δημοτικά  Συμβούλια,  συνοδευόμενες  και από θετικές εισηγήσεις πλειάδας  φορέων και  προσωπικοτήτων  της  δημόσιας  ζωής  του  τόπου  μας και όχι μόνο (Ι.Τ.Α., Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., βουλευτές του Ν. Αχαΐας, κ.ά.), τελικά   ενταχθήκαμε  στον ενιαίο και  αχανή  Δήμο  Αιγιάλειας. Και  επειδή ο Δήμος μας υπήρχε στο  προσχέδιο  του  συγκεκριμένου  νόμου ο τότε υπουργός, κ. Ραγκούσης, δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση αποτυχίας του ενιαίου δήμου Αιγιάλειας θα προχωρούσε στη δημιουργία του. Δέσμευση που δεν υλοποίησε και ως στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε στις παραπάνω διασπάσεις δήμων.

Οι φόβοι μας για  το  «δυσδιοίκητο» αυτού  του νέου Δήμου Αιγιάλειας όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά ξεπέρασαν και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μας κατά τη διάρκεια της δεκαετούς Αιγιοκεντρικής διοίκησης με συνέπειες:

  • αυξήσεις δημοτικών τελών κατά μέσο όρο 250% (τέλη αποκομιδής απορριμμάτων, άρδευσης, ύδρευσης, ταφής)
  • αναστολή λειτουργίας, του Χ.Υ.Τ.Α. Ανατ. Αιγιάλειας (ιδρύθηκε το 2007 και εξυπηρετούσε τους κατοίκους Αιγείρας, Ακράτας, Διακοφτού) λόγω υπερφόρτωσης από διπλάσιο όγκο απορριμμάτων του Αιγίου και ελλιπούς συντήρησης
  • ετεροβαρής κατανομή των ανταποδοτικών τελών υπέρ της πρωτεύουσας του δήμου
  • εγκατάλειψη των ημιαστικών και ορεινών περιοχών (άρδευση, οδικό δίκτυο κτλ)
  • αδράνεια των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου στην παρακολούθηση και συνδιαμόρφωση των υπό κατασκευή κατά τα προηγούμενα χρόνια μεγάλων συγκοινωνιακών αρτηριών (Προαστιακός, Ολυμπία οδός, κτλ) καθώς και στο σοβαρότατο ζήτημα της διάβρωσης των ακτών μας

 

Πιστεύουμε ακράδαντα  ότι:

Πρέπει να ενταχθεί η  ίδρυση  του   Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας  στην Επιτροπή Επανεξέτασης Διάσπασης Δήμων (Ν. 4600/19) του Υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει τον διαχωρισμό δυσδιοίκητων Καλλικρατικών Δήμων. Αυτό  θα  οδηγήσει στην άρση των προαναφερθέντων αδικιών. Συστήνοντας το δήμο μας θα έχουμε:

  • Συμμετοχή στο  διαδημοτικό έργο Βιολογικού Καθαρισμού Αιγιάλειας
  • Διαχείριση και οφέλη από τους πολλούς Ιστορικούς τόπους και μνημεία της περιοχής μας
  • Έσοδα από την πολύ μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα (Οδοντωτός, λίμνη Τσιβλού, αρχαίο θέατρο Αιγών, φαράγγι Βουραϊκού, πλούσια ακτογραμμή  κ.α.)
  • Μόνιμο εσωτερικό τουρισμό που υπερδιπλασιάζει τον πληθυσμό καθώς και τα δημοτικά τέλη,  ιδίως το καλοκαίρι
  • Ενίσχυση μικρών βιοτεχνιών, οικοτεχνιών  με  παράλληλη  προώθηση  τοπικών  προϊόντων
  • Στήριξη της πλούσιας αγροκτηνοτροφικής  ενασχόλησης
  • Θα σας κουράσουμε λίγο με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Πρόβλημα που βιώσαμε τραγικά μετά τη συνένωσή μας με το Αίγιο. Μετά την εισαγγελική παρέμβαση για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ μας και παρότι υπάρχει ανενεργό απαλλοτριωμένο 2ο κύτταρο, δε στοχεύουμε σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης. Θεωρούμε ότι, πέρα από την αποδεδειγμένη ρύπανση της συγκεκριμένης περιοχής, ο ΧΥΤΑ αποτελεί πια αποτυχημένο τρόπο εναπόθεσης σύμμεικτων απορριμμάτων και μη αποδεκτή λύση για κάθε προηγμένη και διορατική κοινωνία. Δίνουμε μεγάλη βάση στο κομμάτι της ενημέρωσης των δημοτών μας, στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση – κομποστοποίηση (κάτι που είχαμε ξεκινήσει ως καποδιστριακοί δήμοι πριν το 2010 και καταργήθηκε), στη δημιουργία πράσινων σημείων για τα αδρανή. Επίσης λόγω ημιαστικής δόμησης και αγροτικής δραστηριότητας μπορεί η περιοχή μας να αναπτύξει την επωφελή διαχείριση των αγροτικών – κτηνοτροφικών – βιοτεχνικών απορριμμάτων. Ευελπιστώντας έτσι στη δραστική μείωση του όγκου των παραγόμενων σκουπιδιών σε συνδυασμό με το εξαγγελθέν περιφερειακό εργοστάσιο επεξεργασίας θα διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

 

Όλες αυτές τις θέσεις η Κίνησή μας τις υποστηρίζει σε κάθε περίπτωση και τα μέλη μας είναι ενεργά σε αρκετούς φορείς (Εμπορικός και Τουριστικός Σύλλογος Ανατ. Αιγιάλειας, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ανατ. Αιγιάλειας, Ναυτικοί Όμιλοι κ.α.).

Αισθανόμαστε την  ανάγκη  κε  Υπουργέ να  σας  αναφέρουμε  μερικά  σημαντικά  κατά  την  άποψή μας στοιχεία  ληφθέντα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου  σας.

 

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ & ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 

Νομός Αιτωλ/νίας   Δήμοι  7  πληθ.  210802   Μ.Ο. Δήμου ≈ 30.000 κάτοικοι

Νομός  Αχαϊας  Δήμοι  5  πληθ.  309694   Μ.Ο. Δήμου ≈ 61.500 κάτοικοι

Νομός  Ηλείας    Δήμοι  7  πληθ.  159300    Μ.Ο. Δήμου ≈ 23.800 κάτοικοι

Νομός  Αργολίδας  Δήμοι  4  πληθ. 97044   Μ.Ο. Δήμου ≈ 25.000 κάτοικοι

Νομός  Αρκαδίας  Δήμοι  5  πληθ.  86685    Μ.Ο. Δήμου ≈ 17.000 κάτοικοι

Νομός  Κορινθίας  Δήμοι  6  πληθ. 145082  Μ.Ο. Δήμου ≈ 25.000 κάτοικοι

Νομός  Μεσσηνίας Δήμοι  6  πληθ  159955  Μ.Ο. Δήμου ≈ 27.000 κάτοικοι

Νομός  Λακωνίας  Δήμοι  5  πληθ  89138    Μ.Ο. Δήμου ≈ 18.000 κάτοικοι

 

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο μέσος όρος κατοίκων των δήμων των νομών της Δυτικής Ελλάδας είναι περίπου 23.000, εκτός του νομού Αχαΐας. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο μέσος Καλλικρατικός δήμος είναι περίπου 32.000 κάτοικοι και 400 τετρ.χλμ. και ο μέσος ευρωπαϊκός δήμος εκτείνεται σε 50 τετρ.χλμ. και κατοικείται από 6.000 περίπου κατοίκους. Δικαιώνοντας το αίτημά μας ο νεοπαγής Δήμος Ανατ. Αιγιάλειας θα έχει πληθυσμό περίπου 17.000 και έκταση 400 τετρ. χλμ. πολύ κοντά στους ευρωπαϊκούς και καλλικρατικούς μέσους όρους.

Ακόμα και η επαρχία Κυνουρίας με περίπου 18.000 κατοίκους χωρίστηκε στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας (10.100 κάτοικοι) με έδρα το Λεωνίδιο και Νότιας Κυνουρίας(8.200 κατ.) με έδρα το Άστρος. Μας γεννιέται εύλογο ερώτημα για αυτή τη χωροταξική και διοικητική αδικία στην περιοχή μας.

Επίσης, κύριε Υπουργέ, αν ανατρέξετε στους χάρτες της τουριστικής, βιομηχανικής και βιοτεχνικής ανάπτυξης αλλά και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων με ήπιας μορφής Α.Π.Ε.(12ος/2013)  των ανάλογων υπουργείων, θα αντιληφθείτε με σαφήνεια τη διαφορά του ανατολικού τμήματος της επαρχίας Αιγιάλειας, από τον ποταμό Σελινούντα και ανατολικότερα. Αποδείχτηκε ότι ο δήμος Αιγιάλειας έχει διοικητική δυσκαμψία και ο απαιτούμενος διαχωρισμός του θα βελτιώσει τις εσωτερικές διοικητικές λειτουργίες και  θα αυξήσει την απόδοση της χωρικής ανάπτυξη των τόπων μας.

Η τόνωση των τουριστικών προσπαθειών στον τόπο μας και της βιοτεχνικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την προώθηση των αγροτοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Παράλληλα η διασύνδεσή μας με την Ολυμπία οδό και με τον Προαστιακό μας βοηθάει να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας.

Είμαστε πεπεισμένοι, όπως και εσείς άλλωστε, ότι προτεραιότητα για τη χώρα έχει η βελτίωση των εσωτερικών διοικητικών λειτουργιών με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον νέο Δήμο Ανατ.Αιγιάλειας που χαρακτηρίζεται από τη συνοχή του πληθυσμού του, των ομοιογενών ασχολιών των κατοίκων του και της νοικοκυρεμένης και ευέλικτης διοίκησης. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υλοποιηθεί ανάπτυξη της περιοχής μας από τον ετεροβαρή και στάσιμο δήμο Αιγιάλειας, που προκρίνει τις ανάγκες της έδρας του (Αίγιο) εις βάρος της περιφέρειας. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε παρέμβει στους προκατόχους σας στο ΥΠ.ΕΣ.. Ευελπιστούμε ότι εσείς και η κυβέρνησή σας θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της περιοχής μας με υπευθυνότητα και αίσθημα δικαιοσύνης.

Τα στοιχεία για την ιστορική συνέχεια, την πληθυσμιακή συνοχή καθώς και το φάκελο βιωσιμότητας του Δήμου  μας, τον οποίο επεξεργαζόμαστε συνεχώς λόγω μεταβλητότητας των στοιχείων του, και μάλιστα ενόψει της επικείμενης απογραφής, είμαστε σε θέση να σας τα καταθέσουμε όποτε μας ζητηθούν.

 

Το Δ.Σ. της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

[1] Δυο χρόνια σχεδόν μετά από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση -με το πρωτοφανές φαινόμενο δυο απανωτών αυξήσεων των δημοτικών τελών και το επί 3 χρόνια άλυτο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων που οδήγησε σε επίταξη ΧΥΤΑ άλλων δήμων (Βόνιτσα, Κοζάνη κ.α.) ακόμα και σε καταδικαστική απόφαση του προηγούμενου δημάρχου- οι πολίτες της Ανατολικής Αιγιάλειας είναι ακόμα πιο αγανακτισμένοι κι επιζητούν διακαώς διαχωρισμό του δήμου μας από το Αίγιο.