Τι λες Κυριάκο Μητσοτάκη θα πουλήσει η SIEMENS κανένα τεστ μετά την απόφαση σου η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει την καθολική δωρεάν παροχή self-test σε όλους τους πολίτες ;

 

Με πρόσχημα την Δημόσια Υγεία στήθηκε άλλη μία δουλειά εκατομμυρίων. Με ημερομηνία πρόσκλησης 24 Μαρτίου μάλιστα 23.30 λίγο πριν τα μεσάνυχτα!! Και λήξη 27 Μαρτίου Σάββατο!!! Όμως όταν το ανοίξεις τι κρύβεται; Η φωτογραφική και χωρίς ντροπή αγορά των 10.000.000 ραπίντ τεστ για τον κορωνοϊό με ποσοστό ευαισθησίας μόνο 80%! 

Στις 21 Μαρτίου 2021 ο  πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος και συνιδρυτής του Κινήματος Ελεύθεροι Άνθρωποι μιλώντας στην δημοσιογραφική εκπομπή του Δημ. Κολόκα    ( ΙΟΝΙΑΝ fm) σχετικά με την απόφαση του ΜΑΞΙΜΟΥ να χορηγεί από τέλος μηνός 10.000.000 γρήγορα τεστ στους πολίτες είπε :

«Προς Μητσοτάκη & Σκέρτσο:

Με ποια διαγωνιστική διαδικασία θα αγοραστούν τεστ αξίας εκατομμυρίων?

Ακούσαμε από τον κύριο Σκέρτσο ότι η κυβέρνηση θα χορηγεί από τέλος μηνός 10.000.000 γρήγορα τεστ στους πολίτες. Καλό και χρήσιμο το μέτρο αλλά εκτός ότι έρχεται καθυστερημένα αφού ως τώρα λανθασμένα “αφόριζαν” τα γρηγορα τεστ …

Μετά την αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης των ΑΡΙΣΤΩΝ που εσύ διόρισες γεννώνται πολύ συγκεκριμένες κρίσιμες ερωτήσεις .

  1. Με ποια διαγωνιστική διαδικασία θα αγοραστούν τεστ αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων?
  2. Ποιοι είναι οι προμηθευτές?
  3. Πότε θα παραγγελθούν?
  4. Μήπως η δουλειά έχει κλείσει ήδη εν κρυπτώ;
  5. Μήπως   η Πρωτοπόρος στον χώρο των self-test SIEMENS είναι στις προμηθεύτριες εταιρίες ;
  6. Τι λες Κυριάκο Μητσοτάκη  θα πουλήσει η SIEMENS κανένα τεστ μετά την απόφαση σου η Ελλάδα να είναι  η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει την καθολική δωρεάν παροχή self-test σε όλους τους πολίτες ;»

Το αίτημα για τα δωρεάν τεστ το επαναλαμβάνουν υγειονομικοί και αντιπολίτευση επί έναν χρόνο τώρα, όμως μετά την αργοπορημένη απόφαση της κυβέρνησης για τα self tests, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία !!!!  όχι το Υπουργείο Υγείας, όχι ο ΕΟΔΥ,  λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 24 Μαρτίου, μόλις αλέκτωρ λάλησε τρεις από την δήλωση του Ν.Νικολόπουλου, προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την «επείγουσα προμήθεια έως και 10 εκατομμυρίων ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία self-testing». Καταληκτική ημερομηνία προσφορών τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 27 Μαρτίου και απαίτηση παράδοσης της ποσότητας εντός επτά ημερών.

Φοβερή διαδικασία, ένα χρόνο κώφευαν στις εκκλήσεις των υγειονομικών και ξαφνικά να τελειώνουμε σε μια εβδομάδα.  Με τις σφικτές προθεσμίες όμως μένουν εκτός διαγωνισμού οι περισσότερες μεγάλες και μικρές εταιρείες. Δηλαδή δημοσίευσαν την πρόσκληση για υποβολή προσφορών λίγο πριν τα μεσάνυχτα της παραμονής μεγάλης γιορτής και έδωσαν περιθώριο, αν αφαιρέσουμε την αργία λόγω Εθνικής Εορτής, δύο μέρες για την υποβολή τους,  εκ των οποίων η μία είναι μη εργάσιμη. Επίσης η παράδοση των 10.000.000 τέστ πρέπει να γίνει σε επτά μέρες. Με άλλα λόγια όποιος δεν έχει έτοιμη την προσφορά, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και τα 10.000.000 τεστ στην αποθήκη συσκευασμένα, μπορεί και φορτωμένα σε νταλίκες, δεν μπορεί να πάρει μέρος στον διαγωνισμό. Συμμετέχουν μόνον όσοι είχαν μελετήσει τα άστρα.

Δεν τελειώνει όμως εδώ το θέμα γιατί οι καλές δουλειές πρέπει να είναι οργανωμένες και καλά προγραμματισμένες. Με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές του “διαγωνισμού” πρέπει για :

« το προς προμήθεια είδος απαιτείται να προσκομίζεται αποδεικτικό καταχώρησης του προϊόντος για κατ΄ εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στην λίστα BfArM ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους ΕΕ».

Τι σύμπτωση,  την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν την διακήρυξη,  έγινε γνωστό πως η Siemens έλαβε την σχετική πιστοποίηση.

Επειδή όμως οι «άριστοι» είναι τελειομανείς το ίδιο βράδυ δημοσιεύθηκε  στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Προμηθεύς) η «Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης» με την οποία ανακοινώνεται πως εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης ύψους 40.000.000 ευρώ για την πληρωμή των 10.000.000 τεστ.

Ομολογουμένως  όλα τα ερωτηματικά που τέθηκαν στις 21 Μαρτίου 2021 απαντήθηκαν με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο. Απαντήθηκαν ακόμα και αυτά που δεν ρωτήσαμε.

Όλοι καταλάβαμε  ότι το κόστος για κάθε τεστ θα είναι 4 ευρώ, ίσως και 3,98 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν και εμβόλια που κοστίζουν γύρω στα 2 ευρώ.

Ποιος ο λόγος αυτής της απαράδεκτης ενέργειας;

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

https://www.youtube.com/watch?v=Z6P3n3UjmKk

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ

πρώην Υφυπουργός Εργασίας

 Ιδρυτικο μέλος κινήματος ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος