Υποχρεωτικά τα self test για εκπαιδευτικούς, εργαζομένους σε τουρισμό, εστίαση, λιανεμπόριο

Τα self tests θα μας επιτρέψουν να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια τις δραστηριότητες. Η δράση θα είναι συμπληρωματική με τις δράσεις που ήδη υλοποιούνται και θα βοηθήσουν να ελέγξουμε τη διασπορά, ειδικά όσον αφορά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η εκστρατεία υλοποιείται μετά από εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Τα self tests θα είναι διαθέσιμα από τις αρχές Απριλίου στα φαρμακεία ενώ εξετάζεται, προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός, να δοθεί προτεραιότητα σε όσους είναι έως 67 ετών, διότι όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή και στόχος είναι να ανοίξει μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα self test την εβδομάδα και για διάστημα 2 μηνών.

Θα είναι υποχρεωτικά για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για άλλες ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στην ναυτιλία και την εστίαση και άλλες ομάδες πληθυσμού σε οικονομικές δραστηριότητες.

Παπαευαγγέλου: Τάση σταθεροποίησης, αλλά παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας

Για πρώτη φορά μετά από επτά εβδομάδες παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης της διασποράς όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 6% και παραμένει σταθερός, ενώ τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε 23 χιλιάδες. Πάνω από πέντε χιλιάδες είναι οι νοσηλευόμενοι στην επικράτεια με κορονοϊό.

Για το άνοιγμα της αγοράς είπε οι ειδικοί θα περιμένουν να δουν πρώτα σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς η μείωση των νοσηλευόμενων θα αργήσει. Τόνισε πως το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει σταδιακά και με συγκεκριμένα κριτήρια.

Την επόμενη εβδομάδα πάντως οι ειδικοί αναμένουν να ανέβει η πίεση στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, που ήδη μετρά τρεις χιλιάδες κρούσματα.

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως είναι κατά 10% μεγαλύτερη η επιβάρυνση των ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα, με πάνω από 500 εισαγωγές την ημέρα. Ωστόσο έχουν αυξηθεί τα εξιτήρια.

Χαρδαλιάς: Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολεία

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, η συμπληρωματική στρατηγική τους self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο, προσθέτει ένα νέο όπλο που δεν είχαμε μέχρι σήμερα στη διάθεσή μας στη μάχη κατά του κορονοϊού, που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την ένταξη πέντε νέων περιοχών στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο “βαθύ κόκκινο”. Ειδικότερα, όπως τόνισε, από αύριο το πρωί στις 06.00 στο “βαθύ κόκκινο” εισέρχονται οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Πέλλας, καθώς και οι δήμοι Γρεβενών, Κιλκίς, Βέροιας.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι στο “βαθύ κόκκινο” παραμένουν Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια (εκτός του δήμου Σκύρου), Ευρυτανία, Αργολίδα και Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας και Καστοριάς και Ορεστίδος.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε επίσης την παράταση του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 5 Απριλίου για τη Λέρο και τη Γαλατινή του δήμου Βοΐου Κοζάνης.

Συγκεκριμένα όπως είπε, οι περιοχές αυτές βρίσκονται και παραμένουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, καθεστώς που παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι από τις 29 Μαρτίου, αίρεται η αναστολή των οικοδομικών εργασιών που ισχύει αυτή τη στιγμή στη Λέρο. Δηλαδή από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες στο νησί της Λέρου.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η Ευρυτανία, η Αρκαδία, η Χίος, τα Ανώγεια και η Σκιάθος παρουσιάζουν εμφανή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και εφόσον η εικόνα αυτή διατηρηθεί θα μπορέσουν να βγουν από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου την επόμενη εβδομάδα.

Η διαδικασία για την προμήθεια των self test

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.

Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή. Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό καθώς επίσης και επιτόπια βοήθεια εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες με την αμοιβή των 2€ ανά δειγματοληψία.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον αμκα τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης. Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νοσο COVID-19.

Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.
Βίκυ Κουρλιμπίνη