Λοιμωξιολόγοι: Στο τραπέζι άνοιγμα λυκείων από τις 5 Απριλίου

Îåêßíçóå ç ðñïåôïéìáóßá óôá ó÷ïëåßá,ãéá ôçí Ýíáñîç ôçò íÝáò ó÷ïëéêÞò ÷ñïíéÜò ôçí ÄåõôÝñá.Óôéãìéüôõðá áðü ôï 28ï êáé 7ï ÃõìíÜóéï êáé Ëýêåéï óôï ÐáãêñÜôé, ÐáñáóêåõÞ 11 Óåðôåìâñßïõ 2020 (EUROKINSSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Το άνοιγμα των λυκείων από τις 5 Απριλίου βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδριάζει από το πρωί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο, πιθανότατα μέσω και των self test, τόσο των μαθητών που θα επιστρέψουν στη δια ζώσης εκπαίδευση όσο και των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, στην επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα της άρσης των περιορισμών στις διαδημοτικές μετακινήσεις, οι οποίες έως σήμερα επιτρέπονταν μόνο για ραντεβού σε κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η εισήγηση της Επιτροπής είναι θετική.

Η Επιτροπή παραμένει αρνητική στο άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα 29 Μαρτίου,  ενώ για το αν θα ανοίξει στις 5 Απριλίου θα το εξετάσει στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή είναι αρνητική στο να γίνουν αυτή τη στιγμή, και με τα παρόντα δεδομένα, βήματα για το άνοιγμα της αγοράς, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που θεωρούν λάθος την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας για την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων.

Ετσι, το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα και όπως λέει το ρεπορτάζ επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία που να είναι ασφαλής. Οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται πως έχουν εκφράσει την ανησυχία τους και για το να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα στις 5 Απριλίου, αν δεν παρατηρηθεί πρώτα μια σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Ένα στοιχείο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους είναι η κυριαρχία της βρετανικής μετάλλαξης, σε ποσοστό 70%. Από τον έλεγχο των 475 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 423 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού και 18 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση. Από τα 423 δείγματα, τα 422 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη και ένα δείγμα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Βίκυ Κουρλιμπίνη