Κορονοϊός: Έτοιμο για κλινικές δοκιμές το πρώτο εμβόλιο της Βραζιλίας

Το βιοϊατρικό ινστιτούτο Butantan της Βραζιλίας θα κάνει αίτηση για έγκριση την Παρασκευή για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιό του κατά του κορονοϊού, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters, καθιστώντας το έτσι το πρώτο εμβόλιο που αναπτύχθηκε στη χώρα που ετοιμάζεται για κλινικές δοκιμές.

Ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Joao Doria, δήλωσε ότι ο στόχος είναι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο από τον Ιούλιο.

Το Butantan στοχεύει στην παραγωγή 40 εκατομμυρίων δόσεων του νέου εμβολίου φέτος, ονόματι Butanvac, αρχής γενομένης από τον Μάιο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, με στόχο να ενισχυθεί το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στη Βραζιλία.

Ο Doria δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η παραγωγή του Butanvac δεν θα επηρεάσει τη συνεργασία του ινστιτούτου για την παραγωγή και τη διάδοση του κινεζικού εμβολίου της Sinovac.

Αξιωματούχοι του Butantan ανέφεραν ότι το νέο εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για την προστασία από τη μεταδοτική παραλλαγή P1 του κορονοίού, η οποία εμφανίστηκε στην περιοχή του Αμαζονίου πέρυσι και ευθύνεται για το θανατηφόρο δεύτερο κύμα κρουσμάτων που ασκεί πιέσεις στα νοσοκομεία της χώρας.

Το Butantan σχεδιάζει να δοκιμάσει το εμβόλιο σε 1.800 εθελοντές σε δύο φάσεις, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα με γνώσεις του ζητήματος πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη είναι επίσης μέρος της κοινοπραξίας που αναπτύσσει το εμβόλιο, ανέφερε η βραζιλιανική εφημερίδα Folha.

Σημειώνεται πως το Butantan έχει ήδη παραδώσει στην κυβέρνηση της Βραζιλίας περίπου 28 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Sinovac, ονόματι CoronaVac, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού.