Viral βίντεο με Έλληνα ομογενή στην Καλιφόρνια που «ντύνει» τραγούδι για το 1821

Έλληνας της ομογένειας στην Καλιφόρνια φορώντας την στολή του τσολιά περιδιαβαίνει την περιοχή κρατώντας  την ελληνική σημαία για να τιμήσει την επέτειο της ελληνικής επανάστασης.

Ο  πρωταγωνιστής Taso Zografos επένδυσε οπτικά το τραγούδι «Επανάσταση 1821-Ζήτω η Ελευθερία», σε Μουσική Ζωής Τηγανούρια, στίχους Τάσου Θεοδωρακόπουλου, ερμηνεία Μπάμπη Τσέρτου και το μετέτρεψε σε βίντεο-κλιπ.

Συγκινημένος από το πρωτότυπο άκουσμα ο Έλληνας ομογενής Taso Zografos αποτύπωσε στον κινηματογραφικό φακό, το δικό του μήνυμα για την ελεύθερη Ελλάδα και την αδούλωτη ψυχή που κρατά ψηλά τη σημαία ακόμη και στην άλλη άκρη της γης!

Τις λήψεις και το μοντάζ έκανε ο Anthony Obester.

Το μουσικό έργο βασίζεται σε μουσικές παραδοσιακές ρίζες και χωρίζεται σε δυο μέρη:


-Στο πρώτο μέρος που είναι  Τραγούδι, η Ζωή Τηγανούρια συνέθεσε  7σιμου Ρυθμού-Καλαματιανό, μιας και ο Μοριάς είναι ορόσημο στην επανάσταση, που όμως η μελωδική γραμμή συμπληρώνετε από Βυζαντινά, Μακεδονίτικα, και Ηπειρώτικα στοιχεία, τα οποία μέσα και από την υπέροχη ερμηνεία του Μπάμπη Τσέρτου τονίζουν τον συγκινητικό και εύστοχο  στίχο.

-Στο δεύτερο μέρος που είναι  ορχηστρικό με πρωταγωνιστή το Ακορντεόν, τη Κάιντα  και το Νταούλι συνέθεσε  ένα πανηγυρικό δυναμικό,  Θρακιώτικο Ζωναράδικο, που απογειώνει όλο το τραγούδι, ενώ συμβολίζει την Λευτεριά μας, τη Χαρά, την Αισιοδοξία, τον Ηρωισμό. Η Ζωή Τηγανούρια ήθελε, όπως λέει,  μέσα από την σύνθεση και την ενορχήστρωση σε συνδυασμό με το στίχο, να τονιστεί, η ψυχή του ελληνισμού, που εκφράζεται έντονα και μέσα από τη πολύ-ρυθμική και πολυποίκιλη μουσική μας παράδοση από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη,

-Συμβολίζεται  και η Ένωση των απανταχού Ελλήνων μιας και αυτοί οι χοροί καλαματιανό και ζωναράδικο χορεύονται καθώς κρατιούνται όλοι από το χέρι ο ένας δίπλα στον άλλον καθώς  με την ενότητα  κερδίζονται όλες οι μάχες.

-Στο κομμάτι δεσπόζει επίσης μια  επιβλητική χορωδία. Ενορχηστρώνοντάς την είχε στο μυαλό της τις ασύλληπτες ενορχηστρώσεις του μεγαλύτερου για μένα Έλληνα συνθέτη του Νίκου Σκαλκώτα.

Δεν έγινε μια τυχαία ηχογράφηση, αλλά έγινε υπό συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας και lockdown, συνθήκες Home studio και με πάρα πολύ προσοχή, επαγγελματισμό και σεβασμό για ένα άρτιο αποτέλεσμα, που να ανταποκρίνεται στην ιστορική επέτειο.

Τέλος ο Eltasso που είναι και ο στιχουργός, φιλοτέχνησε τον πίνακα στο εξώφυλλο του Ψηφιακού CD το οποίο κυκλοφορεί σε όλα τα διαδικτυακά καταστήματα από την Zoe Music.