LIVE: Δείτε την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Οι ξένοι ηγέτες τιμούν την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους ηγέτες βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

Δείτε live:

Ως ώρα έναρξης της μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης έχει οριστεί η 10η πρωινή. Λόγω των μέτρων προφύλαξης για τη μετάδοση του κορωνοϊού, η παρακολούθηση της παρέλασης δεν προβλέπεται για τους πολίτες. Θα υπάρξει, ωστόσο, πλήρης κάλυψη της εκδήλωσης από την κρατική τηλεόραση, σε απευθείας μετάδοση. Την περιγραφή έχουν αναλάβει ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας και η αρχισμηνίας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Σοφία Κορμά, στέλεχος της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παρουσιάστρια της ειδικής τηλεοπτικής εκπομπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις, «Αρετή και Τόλμη».

Η παρέλαση θα διέλθει μια Αθήνα που ζει στον παλμό της επετείου. Στην πλατεία Συντάγμα, 5.000 λουλούδια και πράσινο σχηματίζουν την ελληνική σημαία σε επιφάνεια 144 τ.μ. Πρόκειται για μια σύνθεση την οποίαν δημιούργησαν οι γεωπόνοι και οι τεχνικοί του Δήμου Αθηναίων. Περιστοιχίζεται από ειδικά φωτιζόμενες εξέδρες με 200 σημαίες, μία για κάθε έτος μετά την Επανάσταση. Συμβολίζουν τους αγώνες και τη διαδρομή του ελληνικού έθνους στο χρόνο και την παγκόσμια ιστορία ως σήμερα.

Όπως συνηθίζεται στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, εκτός από τη δράση στο έδαφος θα υπάρξουν πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών -αλλά σε μεγαλύτερη έκταση από ποτέ πριν. Και, κυρίως, με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά στην ιστορία, σχηματισμών από σύμμαχες χώρες (ΗΠΑ και Γαλλία). Σε μια υψηλού συμβολισμού συνένωση δυνάμεων, στους ελληνικούς αιθέρες θα εμφανιστούν αμερικανικά F16, γαλλικά Rafale και βρετανικά Voyager μαζί με τα F16 και τα Mirage της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα οποία θα απογειωθούν σχεδόν ταυτόχρονα από τις βάσεις τους και θα πετάξουν τιμητικά πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις.

Η κορύφωση της συγκίνησης για τη μοναδική ιστορική σημασία της φετινής επετείου αναμένεται με την περιφορά κειμηλίων όπως τα λάβαρα της Φιλικής Εταιρείας και της Αγίας Λαύρας, αλλά και οστεοθηκών ηρώων της Επανάστασης.

Παράλληλα, θα παρελάσουν 15 ιππείς με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων, φορώντας στρατιωτικές ενδυμασίες του 1821, των βαλκανικών πολέμων και στολές από τον 1ο και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και σύγχρονες. Θα κρατούν ιστορικές σημαίες από τους αγώνες του έθνους.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, μέσα από τα τμήματα και τον οπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων που θα παρελάσουν θα εκπεμφθεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας στο στρατιωτικό τομέα.

Ενδεικτικά στην παρέλαση θα λάβουν μέρος:

Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.

Παιδιά με παραδοσιακές στολές.

Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.α.)

Έφιππο τμήμα.

Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές Ναύτη.

Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς. Μεταξύ άλλων θα παρελάσει επετειακό Άρμα Μάχης και συστήματα Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων (SPERWER).

Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα «PATRIOT» και «ΒΕΛΟΣ».

Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.

Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ταυτοχρόνως, θα πραγματοποιούνται διελεύσεις αεροπορικών μέσων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως των Ε/Π NH-90 και KIOWA-ARRIOR, ένα αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B. Μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα εκτελέσουν διέλευση σχηματισμοί F-16 USAF (ΗΠΑ), Rafale (Γαλλία) και Voyager (Ηνωμένο Βασίλειο).

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αεροσκαφών και Ελικοπτέρων καθώς και ελλιμενισμός Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε όλη την Επικράτεια.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης και περίπου στις 11:30 αναμένεται η αναχώρηση του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν από το Διεθνές Αεροδρόμιο των Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Στις 12:15 έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου μαζί με τη σύζυγό του θα αναχωρήσει στις 14:45.

Στις 15.30 θα αναχωρήσει η υπουργός Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί. Η αναχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.